Att gömma sig bakom bandage

En av fördelarna med min sjukskrivning är att jag kan spontanfika med folk. Jag uppskattar speciellt de spontana fikastunder jag fått med en av mina bästa vänner, som också var en av de första personerna jag lärde känna när jag flyttade till Borås -96. Eftersom vi känner varandra så väl kan vi diskutera det mesta från det djupaste till det mest ytliga och våra samtal oavsett om de är korta eller långa höjer alltid mina dagar.
Idag skulle vi bara ta oss en kopp kaffe men som så ofta flög tiden och vår kopp kaffe blev till timmar av samtal. Under samtalets gång blev vi då och då avbrutna av människor som gick förbi uteserveringen vi satt vid. Inget konstigt i sig men en av de personerna som avbröt oss pratade bland annat om en situation då han hamnat i dispyt med en person. Han började med att beklaga sig över att man som svensk inte kan prata om invandrares handlingar utan att anklagas för att vara rasist, för att i nästa mening beskriva dispyten. När han beskrev dispyten för oss tyckte jag att det med all tydlighet framgick att han dömt personen utifrån att han var invandrare och han borde vara tacksam för att han får bo i Sverige. Jag kände instinktivt att situationen han beskrev handlade mer om hur man uppträder respektfullt och som medmänniska och inte om att leva i tacksamhet och underkastelse för att man fått svenskt medborgarskap. Han behandlade personen annorlunda för att det var en invandrare. Nu var jag inte med när det hände men utifrån den historia jag fick höra lät det allt som ren och skär rasism.
Jag och min vän hade varit inne i ett samtal, jag hade redan känt mig avbruten och störde mig på detta så jag var tyst redan innan monologen om att bli sedd som rasist. Under monologens gång blev jag allt mer irriterad. Samtidigt gjorde jag inget för att säga emot, jag orkade inte ta en diskussion, mannen som hade monologen är kund på min arbetsplats och vi hejar på varandra på stan. Så jag satt där tyst och pillade på mitt bandage och tänkte att nu reagerar inte jag på rasism. Hur många får inte höra historier om att man minsann inte kan prata om homosexuella för då är man homofob. Hur många sitter inte och pillar i sina symboliska bandage och gömmer sig. Hur många sitter inte ursäktar sig med att de satt i ett annat samtal. Hur många ursäktar sig inte med att de träffas genom sitt jobb. Hur många ursäktar sig inte med att de är ytligt bekanta. Jag gör ju det.

I can feel a verdict coming on

Tillbaka i Borås igen, åkt tåg i 12 timmar...
En intervju som jag gjort för Borås Tidning per telefon har publicerats idag lagom tills jag kommer hem, funderar på om jag ska skriva något till insändarsidan på BT, jag känner mig så kluven inför fenomenet Pride. Det finns ju så många aspekter och hela skådespelet kring Pride förstör så mycket av det som som är grundbudskapet med Pride för mig. Samtidigt så har min medverkan på Storsjöyrans Pride fått mig att uppleva det som jag anser är grundbudskapet och det viktiga med Pride. Jag brukar skämta med Fredrik och säga: I can feel a verdict coming on, när jag håller på att formulera en debattartikel eller insändare. Och nu har jag den känslan...

Pride-paradens vara eller inte vara

Senaste tiden har diskussionen om Pride-paraders vara eller icke vara gått i höga vågor i min omgivning. Ämnet har diskuterats på fester. Jag har pratat med en tidningsreporter om paraden och om paraden är positiv eller negativ, om den fyller ett syfte och skillnaden historiskt mellan de första paraderna och dagens parader. Fredriks pojkvän Johan har varit en av arrangörerna bakom den första Yran Pride-paraden någonsin så jag har hängt med i hans arbete med paraden. Pride-paraden har diskuterats på debattsidor i ett flertal tidningar och jag har varit i New York och sett deras otroligt mäktiga parad. Och nu slutligen har jag varit med om Storsjöyrans parad idag och det var verkligen en upplevelse, det blev mycket större än vad jag trott och jag är imponerad av hur bra det blev. Även om Johan har haft fullt upp så har det varit intressant att följa hans arbete och tankar kring paraden. Det var verkligen mäktigt att Johans familj gick med i paraden och Fredriks syster gick också med. Deras medverkan sätter verkligen min familjesituation i perspektiv...


Funna gravar och bortglömda minnen

Idag tog jag mig upp lite tidigare, inte mycket men ändå nog för att ha hunnit duscha och bli mottaglig för omvärlden innan Fredrik hann komma hem från jobbet. Efter min vanliga frukost bestående av smärtstillande och en kopp te (måste verkligen skärpa mig med maten, det är inte konstigt att jag väger bara 59 kg) så tog jag mig ut för att avsluta expeditionen jag påbörjat när jag ramlade och bröt handleden, det vill säga hitta mormor och morfars grav. Började med att besöka pappas grav, den kyrkogården ligger längst ifrån Fredrik och Johans lägenhet och jag vet ju vart den graven är så jag tänkte det var bäst att börja där. Pappas grav ser ut som den gjort de senaste åren, gravstenen är sliten och de guldbelagda bokstäverna syn knappt och det växer mossa på stenen, planteringen av blommor på graven är välvårdad men otroligt tråkig som det lätt blir när man låter kyrkogårdsförvaltningen ta hand om gravplatsen mot betalning. Tidigare har mina besök vid pappas grav blivit en viktig ritual för mig, något som jag började med när jag träffade Fredrik och för första gången i mitt vuxna liv fick en naturlig kontakt med Östersund, den stad som jag är född i. Med tiden har min relation till graven och ritualen att besöka den så fort jag var i Östersund blivit mindre viktig och nu känns det mest som en tom ritual utan större mening.

Efter att ha varit vid pappas grav gick jag genom staden för att gå till den kyrkogård där jag misstänkte att mormor och morfars grav skulle vara, samma ställe där jag ramlat och brutit handleden. På vägen tog jag mig en närmare titt på ingången till kyrkogården och såg då att asfalten fortfarande var täckt med singel och under singlet kunde man se att trottoaren inte var helt platt utan gick i olika nivåer vilket skapade en ojämn trottoar, så att jag halkat var inte så konstigt i alla fall. Väl inne gick jag runt och kollade på gravarna för att se om jag kunde hitta mormor och morfars grav och efter en stunds letande hittade jag graven. Visste inte riktigt hur jag skulle känna inför att hitta graven och det kändes inte så mycket, att de låg på den här kyrkogården hade verkat konstigt tidigare med tanke på att de bott i Brunflo och att morfar arbetat som präst i Brunflo församling men nu när jag fick se graven kändes det bara naturligt, även om jag aldrig tidigare sett en grav med mannens namn och sedan hans två makor. Jag har varit lite osäker på vilket år de dog men nu vet jag att det var 1999, i samma grav låg även min morbror som dött 2002, jag hade uppfattningen att jag inte vetat om att min morbror dött så att se hans namn på gravstenen blev en nyhet för mig. Han har dock inte lämnat några intryck som fått mig att känna saknad eller sorg över hans död, för mig var han bara en jobbig jävel som ytterligare förpestade min i övrigt knäppa familj. Något som dock störde mig var att när jag pratade med Fredrik om mitt besök på kyrkogården och upptäckten av att även min morbror dött så sa Fredrik att jag redan fått reda på att min morbror dött då min syster ringt och berättat detta. Jag vet om att jag har förträngt saker som hänt mig när jag växt upp och att jag nästan inte har några minnen innan pappa dog, det mesta som hänt mig innan jag var 10 år är omöjligt för mig att komma ihåg. Men att min morbror skulle ha dött är ju ingen förlust direkt och inget jag skulle ha något behov av att förtränga så det retar mig att jag inte kan komma ihåg när det hände. Minnet spelar en lustiga trick ibland.
 

 


Förhållande- och relationstankar

Fredrik åkte till jobbet vid 7 och Johan åkte till sina föräldrar för att ordna med sin mammas 60-årsfirande, min plan var att gå upp vid 9.30 och fortsätta det lilla äventyr jag började med när jag ramlade och bröt armen för ungefär en månad sedan, det vill säga försöka att hitta min mormor och morfars grav. Naturligtvis så sov jag så gott så jag vaknade först när Fredrik kom hem från jobbet och efter en dusch och lite frukost bestående av te och smärtstillande för armen så gav vi oss iväg till Karin och Rolf, Johans föräldrar.

Hos Karin och Rolf var det fullt hus, det var vänner och släkt överallt, jag blir alltid så fundersam när jag hamnar i olika familjesammanhang. Skulle det komma så många om jag hade födelsedagsfest? Hur fungerar det egentligen att ha kontakt med sin familj? Ibland blir jag lite avundsjuk på folk som har en egen familj, ofta kan jag bli så glad när jag träffar Fredriks familj för de är ju liksom min familj också, jag brukar se dem som min adoptivfamilj, de har adopterat mig och jag dem. Samtidigt kan jag känna att det är så skönt att ha det som jag har det som inte har någon kontakt med min familj utan istället har valt Fredriks familj, jag slipper alla familjekonflikter och kontroverser. Men samtidigt så har jag ju inte den stämningen som jag kan bli så avundsjuk på och alltid suckar längtansfullt åt när jag ser det på film. Jag vet också jag att jag så lätt nöjer mig med mina hundar och skyr relationer, speciellt relationer i form av pojkvänner... Även om jag tycker och tror att något av det viktigaste man kan uppleva i livet är den relation man har med sin pojkvän så skrämmer det mig samtidigt så otroligt mycket för jag är rädd att förlora mig själv i en relation. Hur vet man om när en relation är bra, hur mycket i en relation är att jobba med sig själv och sina egenheter och när går man över gränsen och står ut med för mycket. Vad får man ut mest av, att leva i en relation med alla för- och nackdelar som det innebär eller att leva som singel och få göra vad man vill och kanske utveckla sig själv på ett sätt som man kanske inte kan göra i en relation. Eller kan man göra det ultimata och leva i en relation där man får ut det som en relation kan ge samtidigt som man vill samma saker i livet och utvecklas tillsammans.

Nu är jag i alla fall hemma hos Fredrik och Johan igen, Fredrik har gått och lagt sig och Johan är ute på Storsjöyran för att kolla att allt fungerar med RFSLs deltagande. Själv funderar jag på om jag ska lägga mig för att sova eller om jag ska läsa lite fram tills Jericho börjar på TV4+, missade kvällens avsnitt men de visar en repris klockan 01:45. Konstigt upplägg av TV4+ men det är bra för mig som missade kvällens avsnitt.

Tågresor och intervjuer

Så är jag i Östersund igen, hundarna väckte mig i morse så jag hann packa och äta frukost i lugn och ro. Tåget var helt fullt så på de flesta sträckorna har jag och hundarna delat på en sittplats, tur att vi är smala... Jag missuppfattade tågets slutstation så jag klev av fel till Fredriks irritation, men det blev närmare Fredriks och Johans lägenhet så det var inte så allvarligt, jag hamnade inte i Krokom som jag gjort förut.
Efter att ha käkat på restaurang med Fredrik har jag tillbringat kvällen med att svara på frågor för en intervju, svarade på frågorna via mail så jag hoppas att det blev bra svar, intervjuns deadline är redan överskriden. Johan har varit hemma hela kvällen och bakat inför hans mammas 60-års dag imorgon så vi tog med mat från restaurangen. Ska bli skönt att lägga sig, känner mig lite sliten i kroppen, jobbigt att åka tåg 12 timmar utan att kunna sitta vettigt och dessutom min brutna handled. Det är inte lätt att vara handikappad...

Viktförlust och tågresor

När jag kom hem från New York var jag och handlade på MQ med Fredrik och Johan och köpte då en tröja i xs som satt lite väl tajt men den var snygg och billig så jag köpte den i alla fall. Efter att ha gått med gips i lite mer än tre veckor och varit tvungen att äta med vänster hand så har jag gått ner en del i vikt vilket gör att tröjan nu sitter löst på mig.
Jag ska hälsa på Fredrik och Johan under några dagar och jag åker på onsdag morgon, kanske kan gå upp några kilo när jag är där. Är dock lite nervös för att inte vakna i tid och missa tåget, det går ju trots allt klockan 08:33, så jag har satt två olika alarm och jag hoppas att hundarnas irriterande nya ovana att väcka mig vid 5-6-tiden på morgonen även ska hända imorgon så kanske jag kommer upp i tid och hinner äta frukost. Sova kan jag alltid göra på tåget. Tåget tar ungefär 12 timmar men det har tre byten och jag tänkte läsa lite och jag har med mig ett gäng frågor till en intervju jag ska medverka i så resan kommer att gå snabbt.

Frustrerande burkar

Det kan verkligen vara otroligt frustrerande att inte ha en fungerande högerarm. Har försökt att få upp en burk med smärtstillande tabletter och fick verkligen kämpa med locket, då jag inte kunnat ta i med högerhanden på grund av smärtor och samtidigt inte får ta i för hårt med högerhanden än så länge så har jag försökt allt från att hålla fast burken med knäna till att sätta fast burken i en kökslåda och trycka mot lådan med min kroppsvikt samtidigt som jag skruvade med vänsterhanden. Det senare alternativet lyckades och jag fick upp burken till slut, ett tag var det nära att jag gick ner på jobbet eller knackade på hos en granne och frågade om hjälp, frustrerande minst sagt...

På tal om smärta så har jag varit på hårborttagningsbehandling idag, går på laserbehandling för att ta bort håret på bröstkorgen. Det brukar göra ont i vanliga fall men i dag körde vi lasern med full effekt och det gjorde verkligen ont, det mest smärtfulla momenten när jag tatuerat mig var ingenting mot smärtan under behandlingen idag. Vill man vara fin får man lida pin.

Glass i stora lass

Vi har fått Ben & Jerrys glass till jobbet, är inte så förtjust i deras lite speciella smaker men jag har fallit totalt för deras Vanilla Ice Cream with Chunks of Chocolate Chip Cookie Dough, har ätit 1½ liter under helgen...

...gå förbi bara...

...och han går med sina böghundar... gå förbi bara...
Jag har vänt på dygnet totalt och sover alla möjliga tider men är samtidigt vaken alla möjliga tider på dygnet. vaknade nio på kvällen och gick en promenad med hundarna varefter jag ordnade mat och såg på Morden i Midsomer. Vid halv ett på natten var jag färdig med film och mat men inte speciellt trött så jag bestämde mig för att gå en promenad med hundarna. Vi var nästan hemma strax efter två och jag bestämde mig för att gå över Stora torget, alla uteställen hade precis stängt så folk var på väg hem men som alltid stannar folk kvar ett tag för obligatoriska fyllesamtal och kanske sista chansen att få med någon hem så det var ganska mycket folk kvar på torget när jag gick över det. Försökte att kryssa emellan folk och försökte bedöma deras fyllenivå och avgöra var jag kunde undvika folk som ville prata eller klappa hundarna, jag var inte så förtjust i att prata med någon och hundarna tycker inte om fulla människor. När jag nästan kommit över torget och gick förbi Minuten-automaten så stod det ett gäng där varav den ena killen tittar på mig och säger
-...och han går med sina böghundar... gå förbi bara...
Vet inte varför jag tog åt mig så mycket och varför jag blev så sårad. Jag borde ju vara van och kunna låta det bara rinna av mig efter alla år men det gick bara inte, kände mig så utsatt, förlöjligad och arg. Jag fortsatte bara att gå i samma takt som jag hållt hela tiden, brydde mig inte om att säga något, brydde mig inte om att lyssna om det kom någon fortsättning eller om någon i hans sällskap höll med honom, eller sa åt honom. Jag bara gick vidare och kände mig mer trasig och sårad än vad jag känt mig när jag ramlat och brutit handen.

Att komma ut, eller att inte komma ut

Var inne på ICA, min arbetsplats, och handlade. Köpte tuggpinnar till hundarna, glass och en rulle mjölkchoklad till mig själv, kostcirkeln är komplett. I kön mötte jag en kund som jag pratade med, detta händer mig för jämnan oavsett var jag än är. Kunden var en kille som jag bara känner genom jobbet, jag är en person som av naturen är öppen och har lätt för att småprata så vi har pratats vid förr. Under kötiden hann vi som stereotypa heterosexuella män diskutera min arm och han betvivlade att det kunde vara så enkelt som att jag halkat på grus på trottoaren en solig sommardag, det måste ju ha varit så att jag brutit handleden på fyllan eller i slagsmål, allt annat betvivlade han djupt då han i ordets alla bemärkelser, och ur mina fördomsglasögon, var en stereotyp heterosexuell man i 30-års åldern. Vi har tidigare pratat om min New York-resa och när vi nu pratade om hur den den varit så kom det fram att jag åkt ensam till NY, han frågade hur min flickvän kunde låta mig åka själv till New York. Jag blev så full i skratt för jag lever ofta i en illusion om att alla som träffar mig vet om eller förstår att jag är homosexuell, samtidigt så funderade jag på varför jag inte hade kunnat åka själv om jag var i en relation med någon oavsett om det var en man eller kvinna och jag kände även utifrån vår stereotypt manliga diskussion kring min brutna handled att han inte skulle reagera stillsamt på nyheten om min homosexualitet. Samtidigt kunde jag inte veta något om hans eventuella reaktion på att jag avslöjar min homosexualitet, det bara kanske var mina fördomar. Hans fråga om min flickväns reaktion kanske var hans förtäckta sätt att fråga om jag var homosexuell eller inte. Sedan kände jag mig inte så bekväm med att outa mig i kön på ICA. Förutom alla dessa tankar så var det dessutom min tur att betala så jag valde att bara skrattandes säga att jag inte hade någon flickvän så det var lugnt för mig att resa ensam. Linda som satt i kassan frågade om han hade frågat mig om min flickvän och jag skrattade och sa att jag inte hade orkat förklara hur det var, vi kom båda fram till att det var lätt att tro att vet bara för att vi vet.

En ny dag, ett nytt gips

Var på Ortopedmottagningen i morse, tog stygnen och bytte gips. Var så spänd på att se ärret efter operationen att jag inte trodde det skulle vara någon fara när sjuksköterskan frågade om jag ville ligga ner för många tyckte det var obehagligt att ta stygnen, jag hade ju ändå inte haft några större problem att kolla på armen när den var helt av och satt 5 centimeter ovanför handleden, men det gick inte lika bra nu inte, nejdå, när hon var nästan färdig med stygnen så kände jag hur det började kännas konstigt. Kan inte riktigt beskriva det men jag kände igen känslan från den gången jag och Fredrik var och skulle sy ihop ett sår på Marianne och jag höll på att tuppa av när de rakade bort pälsen kring såret, så jag sa till sjuksköterskan ett det  kanske inte gick så bra trots allt. Hon hjälpte mig från stolen till sängen och jag kände hur benen nästan vek sig när jag gick de korta stegen till sängen men det gick bra. Jag får ett maffigt ärr efter operationen i alla fall och efter att jag fått nytt gips så fick jag ett glas saft och några Mariekex...

Somnade, naturligtvis, under eftermiddagen och vaknade upp precis i slutet av uppträdandet på Stora Torget. Gick en promenad med hundarna och mötte en kvinna som var ute med sin hundvalp, vi började prata om hundar och min brutna handled och efter ett tag så berättade hon att hon handlat hos mig när hon varit nyskild och lite nere så handlade hos mig och allt blev så mycket bättre när hon såg mitt leende, det kändes riktigt bra att få höra att jag som bara är mig själv kan få andra att må bra. Härlig känsla.

Matbordsröjning

Mitt matbord har sedan en tid tillbaka varit belamrat med allt från böcker och filmer till all slags papper och anteckningar som rör allt från jobbet till olika projekt som jag har idéer till. Till slut kunde jag inte ens se bordet under allt som låg där så under kvällen bestämde jag mig för att försöka göra lite plats i det hela genom att stoppa in böcker och filmer i mina bokhyllor som sedan tidigare redan är överfulla. Jag började med att samla alla filmer i bokhyllan som jag har i hallen varefter jag kom på att pocketböcker går in tre rader på varje hyllplan, nästan, det sticker ut några millimeter men det kan jag leva med bara jag får lite  ordning i röran. Efter några timmars arbete har jag fått bort de flesta böckerna och alla filmerna från bordet så nu är det bara pappershögar kvar till en annan dag. Har insett att de bokhyllor som jag funderat på verkligen behövs så ett IKEA-besök ligger högt på prioriteringlistan men lite mer ordning har det blivit i alla fall.

Fredrik berättade idag att han och Johan ska med Fredriks familj till New York fyra dagar i december, precis lagom till julskyltning och julklappsinköp, fan va avundsjuk jag är!
Imorgon ska jag upp tidigt, i alla fall med min standard sett, ska vara på sjukhuset klockan 09:00 för att ta stygnen och byta gips, det ska bli spännande att se hur armen ser ut.

Jag, en dold bögjävel

Var ute och fikade med en kompis i helgen, efter ett tag fick vi sällskap av två personer till varav jag träffat den ena men aldrig träffat den andra. Vi fyra satt och fikade tillsammans och det tog inte lång tid innan jag insåg att den personen som jag inte träffat tidigare inte heller var någon jag var speciellt förtjust i. Ibland känner man sådant på en gång och oftast brukar jag välja att bara inte umgås med den personen igen, man kan inte passa ihop med alla, konstigare än så är det inte. Samtidigt kunde jag inte göra det valet på en gång även om jag hade velat då jag verkligen kände att jag inte trivdes i hans sällskap så jag valde att uthärda ögonblicket och jag är rätt bra på att stänga av och tänka på annat vilket jag nu gjorde. Eftersom jag stängt av så hängde jag inte med i hans monolog och han verkade inte märka detta och verkade inte heller kräva deltagande från min sida vilket jag var nöjd med men så hängde jag ju inte med som sagt var så när han helt plötsligt började gapa om att han inte var bögjävel minsann så försökte jag att lägga ihop de delar av hans monolog som sluppit igenom mitt filter för att försöka komma fram till vad som fick honom att upprepat utropa att han minsann inte var bögjävel. Jag försökte även lista ut om jag på något sätt var inblandad och om jag eller någon annan berättat för honom att jag var en sådan där bögjävel som han nu gapade om. Jag såg hur min kompis försökte kommunicera med mig om jag ville gå då hon kände sig olustig över situationen. Jag kom fram till att killen, som fortsatte att förklara att han minsann inte var någon bögjävel, inte förstod att jag var det och att det heller inte handlade om mig så jag visade min kompis med några gester att det inte var något att bry sig om och vi satt kvar och fikade. Orkade inte göra annat samtidigt som jag kände att jag hade kunnat lära killen ett och annat bara genom att berätta att jag var en sådan där bögjävel som han satt och gapade om, men jag orkade inte.

Positioner

Livet är lustigt ibland. Jag har uppnått en position som jag inte strävat efter, jag har kommit dit för att jag har en drivkraft inom mig som jag inte styr. Jag har kommit i den här positionen för att jag blivit ombedd av andra, inte för att jag själv bett om det. Andra vill uppnå den här positionen men kommer inte till den, de vill till den här positionen, men inte för att de har drivkraften utan för att de vill uppnå positionen i sig. Andra vill uppnå den här positionen för att de själva vill, inte för att andra vill ha dem där.

Jag tvivlar på min förmåga till den här positionen och ifrågasätter mig själv varandes på den här positionen men jag har samtidigt ett intresse och en intuitiv känsla för att vara i den här positionen som håller mig alert och närvarande och som gör att jag ständigt utvecklas. Andra vill uppnå min position och tvivlar inte på sin förmåga och ifrågasätter inte sin förmåga till positionen men samtidigt verkar de sakna vakenheten och närvaron för att istället stagnera då positionen i sig är det eftersträvansvärda målet.


Jobbabstinens

Igår lördag var det två veckor sedan jag ramlade och bröt handleden, hittills har det fungerat ganska ok i kombination med nyhetens behag kring min brutna arm och smärtan/pillerätandet som tagit upp mycket av min tid men nu börjar jag tröttna rejält. När jag märker att naglarna växer långsammare på handen som jag brutit så tror jag att jag allt börjar bli lite knäpp av att gå här hemma...
Går in på jobbet så gott som dagligen och jag ser så mycket som inte fungerar, borde anteckna allt jag ser och som jag får höra inte fungerar så att jag kommer ihåg det tills jag börjar igen. Gud vad jag saknar jobbet. Först semester 4 veckor och sedan sjukskriven 4 veckor, har inte varit ledig så länge sedan jag gick i skolan, jag har jobbabstinens tror jag bestämt.

Nybliven glasögonbärare

Jag har haft glasögon sedan mellanstadiet men aldrig velat ha det egentligen så det har varit
många gånger som jag helt enkelt valt att inte använda dem. Till exempel när jag jobbade på Mc Donalds så använde jag inte glasögon utan istället så lärde jag mig hela menydisplayen utantill och hade stor hjälp av att mat, dricka och hela menyer hade olika färger. Men det var även under min tid på Mc Donalds som jag började använda linser och sedan dess använder jag i princip alltid linser, jag har dem så pass mycket att människor som känt mig under flera år blir förvånade vid de få tillfällen som jag använder glasögon och jag får så gott som alltid frågan om jag skaffat glasögon. Oftast så är det så att enda gången jag använder glasögon är när jag är ensam hemma.
Men inget ont som inte har något gott med sig. Nu när jag har brutit handleden så är det inte så lätt att sätta i linserna så jag använder glasögonen och jag har inte haft linser på två veckor nu, kanske inte låter så mycket men för mig är det det längsta uppehållet sedan jag skaffade linser och det känns helt okej om jag får säga det själv.

Funderingar

Jag funderar ofta på vad jag gör, på vad jag vill göra och på vad jag borde göra. Jag funderar kring detta såväl i mitt privatliv som i mitt yrkesmässiga liv och jag hittade en text som i mångt och mycket sammanfattar vad jag i dessa tankar kommer fram till :

Det är själva handlandet ,
inte frukten av det du gör
som är viktigt.
Du måste göra det som är rätt.
Det kanske inte kan skapa
någon synlig förändring
under din egen livstid,
men det betyder inte
att du skall sluta göra det som är rätt.
Du kanske aldrig får veta
resultatet av det du gör.
Men om du inte gör något,
blir det absolut inga resultat.

Mahatma Gandhi (1869-1948)

Blåmärke i rörelse

Onsdag den 11 juni 2007. När man inte jobbar, sover oregelbundet och knappt umgås med folk så tappar man snabbt kollen på var man är, dagar utan kontakt med andra människor och lägg till det nätter utan fullständig sömn på grund av smärtan som väcker en hela tiden är ingen humörhöjare precis. Gick in på jobbet och handlade under kvällen, att träffa arbetskamrater höjer verkligen humöret och att få le och skratta i sällskap med andra kändes bra. Blåmärket på armbågen rör sig långsamt bort från armbågen och uppåt, det mesta är fortfarande kvar på armbågen men i och med att en del har rört på sig så har smärtan i armen minskat så förhoppningsvis kan jag få en hel natts sömn i natt.

Förklaringar och misslyckade slut

När jag vaknade i morse var smärtan mindre än igår men ändå påtaglig, jag tolkade dock den minskade smärtan till min fördel och tänkte att jag kanske kunde skjuta upp samtalet till ortopeden, det här med att behöva be andra om råd och hjälp är inte min starka sida. När jag klev ur duschen och stod och torkade mig såg jag att armbägen var helt lila och att röra vid den skapade en smärta som tog flera minuter innan den ebbade ut och jag kunde andas som vanligt igen. Kände paniken växa inom mig, hela armbågen värkte bara jag torkade den med handuken och jag har aldrig varit förtjust i färgen lila, särkilt inte på armbågen. Armbågen såg ut som om någon hade stampat på den och smärtan indikerade att så hade hänt. Jag valde en mellanväg som jag borde ha förstått innan att den var lönlös, jag ringde Fredrik och rådfrågade honom om vad han trodde. Och han skrädde inte orden, tro mig. Jag vet om att han blir på det här sättet när han blir orolig och att han verkligen bryr sig men man inte beskylla honom för att utstråla värme. Men eftersom jag visste vilken reaktion jag kunde förvänta mig och man brukar säga att man ber om råd när man har bestämt sig så kanske jag ringde honom för att få en behövlig spark i baken för att kunna ringa ortopeden. Jag ringde ortopeden och hamnade i telefonkö naturligtvis, jag satte mig framför tv:n med en kopp té och förväntade mig att få vänta en bra stund men de svarade efter bara någon minut så jag blev positivt överraskad. Jag beskrev hur smärtan i armen bara växt under helgen och hur den manifesterat sig, beskrev att den var något mindre idag men att min arm såg ut som ett stort blåmärke. Då sa hon att jag varit en duktig patient och gjort mina övningar flitigt (vilket jag verkligen gjort i min iver att få gå tillbaka till jobbet så snart som möjligt) vilket har fått blödningen i armen att vandra i rätt riktning, hade jag inte tränat rätt och bra så hade blödningen kunnat vandra ut i handen vilket inte varit bra, så det var ingen fara alls, smärtan jag känner just nu beror på att det spänner i armbågen då blödningen ligger där just nu, så jag är på rätt väg även om resan är smärtsam.

Såg en deckare på dvd under kvällen, Shock to the System, en deckarserie jag köpt i New York som handlar om en homosexuell detektiv. Serien har kanske lite mycket klichér men jag gillar jag den, typiskt nog så är det hack i disken så jag kan inte se upplösningen och den obligatoriska romantiska scenen i slutet mellan huvudrollsinnehavaren och hans pojkvän, väldigt irriterande. Inget closure som Fredrik och jag hade sagt.

Smärta

Måndag kväll, tittar på tv. Smärtan har varit helt otrolig hela dagen. Förutom hundpromenaderna har jag mest ätit smärtstillande och sovit, funderar på om man ska ha så här ont eller om något är fel. Ska ringa Ortopedkliniken imorgon om smärtan inte minskar. Det gör mest ont om jag använder eller tar i med handen, samtidigt skulle jag ju träna handen så jag känner mig lite splittrad...

Skrämmande Jul

Har tillbringat kvällen med att se nyinspelningen av skräckklassikern Black Christmas. Mitt under filmen blir jag skrämd under en scen och i ren rädsla sliter jag åt mig högerarmen som jag har i höglöge på ordination från läkarna, det plötsliga rycket skapar en enorm smärta som strålar genom hela armen fortfarande efter filmen har tagit slut. Även om filmen inte var jättebra så kommer jag aldrig kunna se på julpynt och julmusik med samma glädje och stämning igen.

Trött

Går på smärtstillande tabletter för brutna armledens skull och jag blir så trött av tabletterna, jag som är trött i vanliga fall...
Har tillbringad kvällen hos Hanna och Markus med vänner och käkat tacos och spelat spel, riktigt trevligt men nu är jag trött igen...

Vad har en gay superhjälte om inte metallplattor i handlederna...

Skulle tillbringa onsdagen på sjukhuset och operera min brutna handled, jag hade tid klockan 09:00 och skulle kunna åka hem samma kväll men nu blev det inte  riktigt så. När jag anlände till sjukhuset vid 09:00 sa fick jag byta om till boxershorts och en knälång tröja varefter de satte dropp på mig och jag fick börja min väntan på operation. Min väntan gav inte resultat förrän 20:30 då jag kördes till operationssalen, så jag fick ringa jobbet och be arbetskompisar gå ut med mina hundar i omgångar tills dess att jag var färdig med operationen. Vid 03:00 vaknade jag ur narkosen, behövde gå på toa men jag kunde inte på grund av all medicinering så de fick sätta en kateter på mig, efter det blev jag nerkörd till avdelningen igen och sov till 06:30, vid 07:30 hade jag så stor smärta att jag fick en spruta för att stå ut. Som en liten sidnotering så stod min säng, som jag låg i på avdelningen, inte i en sal som de andra utan på tv-rummet som var avsett för alla att tillbringa tid i på sagarna. Men det var mest gamlingar och jag som låg på avdelningen så det var ingen folkvandring till tv-rummet så jag fick ligga ganska ostört i alla fall. På torsdagen fick jag äta igen efter 32 timmars fasta, jag fick en hel del höjda ögonbryn när jag berättade att jag var 188 cm lång och vägde 61 kg... Frukosten var ingen höjdare men lunchen var riktigt god, men det kanske hade att göra med min hunger då det serverades köttfärslimpa med katrinplommon i, kokt potatis och brunsås, det enda som jag inte kunde med var lightsaften som var till. Jag avskyr lightprodukter med fejksocker i, då kan man bara hoppa över sockret eller servera vatten istället så att man  slipper den beska eftersmaken.
Fick åka hem vid 15:00 och att man kunde känna sådan lycka, över att kunna kissa själv eller att slippa släpa med sig en droppställning vart man än ska, hade jag aldrig kunnat tro.
Men nu är jag opererad, har metallplattor i handleden som kommer att uppfattas av säkerhetssystemen när jag ska gå igenom kontroller på flyplatser så man måste tydligen ha med sig läkarintyg. Ska på återbesök om 2 veckor då de ska ta stygnen och jag ska få nytt gips, har fått ett träningschema jag måste genomföra en gång i timman, detta blir en erfarenhet som förhoppningsvis gör mig mer ödmjuk, man kan lära sig något av allt

New York -07

New York -07


Jag tog inte så mycket bilder i New York och de som jag tog gör varken staden,  resan eller mina upplevelser rättvisa men här är ett kort jag tog på mig själv när jag stod och tittade på Pride-paraden.

Helt slut

Måndag kväll, är helt slut efter dagen. Åkte med nattåget till Borås och sov inte så bra på grund av smärtan, satt sedan på akuten under 6½ timma för att utröna huruvida jag måste opereras, vilket också blev resultatet, de kommer att ringa imorgon för att boka en tid denna veckan. Har upptäckt hur otroligt beroende man är av höger hand, allt från att klä på sig till att fixa mat, är verkligen helt slut så det blir tidigt i säng ikväll.