Fattat beslut

Det är inte det mest genomtänkta beslutet. Det är inte dest mest ekonomiskt smarta beslutet. Det är inte det mest nödvändiga. Men, det är gjort och det känns bara så bra. Jag har köpt en flygresa tur och retur till Philadelphia i månadsskiftet april/maj. Att det blir just då är på grund av konferensen "Equality Forum" men det finns så mycket mer som lockar. Staden som är en slags lillebror till New York med stadens uppbyggnad, läge och arkitektur. Jag längtar redan nu till restaurangen som serverar de godaste stekta gröna tomater jag ätit, för att inte prata om stället där jag ätit den godaste bageln någonstans. Ska försöka fördjupa mig i stadens kultur under denna resa, kanske lite opera eller stadens symfoniorkester. Längtar redan...   

Stillestånd

Jobbar mycket just nu, långa dagar gör att mitt dagliga skrivande ligger nere lite. Känns tråkigt men det är lugnt om någon dag igen.


Stolt

Jag har följt en vän sedan något år tillbaka under hans process att berätta för omgivningen om sin homosexualitet Jag har lyssnat, berättat om mina erfarenheter och försökt finnas med i bakgrunden. Jag har speglat mig i mina egna upplevelser, jag har varit stolt och glad över hans framsteg men också varit lite orolig ibland. Jag har försökt att ge honom det stöd och den uppmuntran jag själv aldrig fick under de viktigaste ögonblicken i min komma ut-process. Och nu har han berättat för sin familj, vilket naturligtvis var ett stort ögonblick (för oss båda) men det gick jättebra. Och för att markera och fira detta så gav jag honom en bok om just "Komma ut-berättelser" häromdagen. Att komma ut, att berätta om sin homosexualitet skildras ofta som något jobbigt och det är så sällan det ses som en viktig händelse, en sak värd att fira. Vilket jag faktiskt tycker att det är. Så det kändes riktigt bra att få ge honom boken. För jag är riktigt stolt över honom och hans framsteg.  

Mänsklig soptipp

En kund ringde till jobbet idag och ville prata med mig. När jag tog luren så fick jag en utskällning men det gick inte att förstå vad hon var arg över. Jag kände igen rösten och kom ihåg att hon ställt sig med över 30 varor i kassan för max 5 varor. När hon lassade upp sin 30 varor på en yta gjord för 5 varor så frågade hon mig om hon kunde handla i min kassa trots att hon hade för mycket varor, hennes fråga var ställd med ett tonfall som antydde att hon inte hade för avsikt att ta hänsyn till varken ett negativt svar, kassans storlek eller skyltningen som tydligt sa att kassan var för max 5 varor. Och jag svarade vänligt men rakt att kassan var avsedd för max 5 varor men att hon kunde handla sina varor i kassan och att jag fick lösa platsproblemen på något sätt. Lösningen blev att hennes varor tog upp ytan för de kommande 6-7 kunderna som fick ta sina varor direkt i handen då hennes varor tog upp all yta.
Och det var denna kvinna som nu skällde på mig så att jag fick hålla luren en bit ifrån mig för att det inte skulle göra ont i öronen på mig. Då jag inte kunde förstå vad hon sa bad jag henne förklara vad hon var upprörd över. Och jag fick samma utskällning ännu en gång men det gick inte att få ett sammanhang eller förstå vad som gjort henne så upprörd. Jag bad med lugnt tonfall henne att förklara vad det var hon var så upprörd över så kanske jag kunde hjälpa henne. Men då fräste hon åt mig att hon bara ville att vi skulle veta och nu hade hon minsann framfört det varpå hon slängde på luren så det skallrade i min lur. Kände mig som en mänsklig soptipp under resten av arbetsdagen även om jag vet att det inte hjälper någon, varken henne eller mig.


Trött men stolt

Klockan var strax efter halv tre på natten och jag hörde skrattet från mina medarbetare utanför omklädningsrummet. Vi hade haft städkväll och vi var nu på väg hemåt. Det kändes lite tomt och jag var trött samtidigt som jag kände mig stolt över det arbete som vi gjort, och jag slogs som så ofta av hur otroligt tacksam jag är för att jag har ett arbete som jag trivs så mycket med. Det kändes nästan lite tomt att gå hem för kvällen.

Övergiven ballong

Jag var ute och åt med en vän häromkvällen. Maten var god och lokalen var fylld av bra musik, tända ljus och glada människor. Det regnade ute och jag kunde se hur regnet slog ner på de regnvåta gatorna. Under tiden vi åt och samtalade så tittade jag med jämna mellanrum ut genom fönstret och drömde mig bort. Efter en stund kom en orange ballong rullandes på den öde gatan utanför, ballongen åkte fram och tillbaka styrd av det tunga regnet och ibland försvann den ur synhåll för att plötsligt dyka upp igen. Att se ballongen driva vind för regn kändes både lite sorgligt och lite skrämmande. Sorgligt för att den kändes så övergiven och ensam, jag funderade på om något barn tappat ballongen som nu drev omkring. Lite skrämmande för att ballongen kändes så felplacerad där den drev omkring och stack ut från den regngråa kvällen med sin orangea färg. Det hade inte förvånad mig det minsta om ballongen hade spruckit och en galen clown med rinnande smink och ett ondskefullt leende tittat in genom restaurangfönstret.


En liten "förtjusning"

Det finns en kille som alltid väljer min kassa när han handlar. Han säger alltid hej och undrar hur det är med ett mer äkta och intresserat tonfall i rösten än vad de flesta har. Han ställer alltid frågor och vi pratar med varandra som om vi kände varandra, alltid när han går så säger att vi ses senare. Vad menar han med senare, brukar jag tänka för mig själv, han får det alltid att låta som om vi träffas hemma när jag slutat arbeta. Vilket jag inte skulle säga nej till… Han har en rufsig frisyr som han bara drar handen igenom för att fixa till och trots detta så har han en snygg frisyr. Något som jag lustigt nog tänder på otroligt mycket (ja jag vet att jag är speciell). Han känns så härligt avslappnad på något sätt. De flesta som sett mig prata med honom har omedelbart förstått att jag har en liten ”förtjusning” i honom. Undrar om han förstått det…


Nyvaken

Morgonen är verkligen inte min tid på dygnet. I morse när jag skulle gå upp så strök jag sak efter sak från listan över saker som jag skulle göra, för att istället kunna sova några minuter extra. Jag skulle ha tagit mig lite tidigare på arbetet för att fixa lite, struket från listan… lång morgonpromenad med hundarna, struket från listan… raka mig, struket från listan…
Det hela slutade med att jag låg för länge i sängen och jag fick hoppa över morgonduschen, en för mig nästintill helig stund på dagen, utan den vaknar jag inte till och jag får ett morgonhumör som skulle kunna godtas som förmildrande omständighet vid ett mord. Tar mig till arbetet och vi ska åka bil tillsammans för att delta i en utbildning. Jag går en bit före mina medarbetare för att inte riskera att någon utsätts för mitt morgonhumör.
Jag vet inte ens vilken bil vi ska åka med men jag går med raska steg fram till första bästa bil och börjar dra i handtaget för att öppna dörren. Jag förstår inte att jag bara valt första bil utan blir bara irriterad. Mina medarbetare tittar på mig och undrar först vad jag gör och sedan brister de ut i ett stort skratt då de inser att jag bara gått fram till första bästa bil. Varför lär jag mig aldrig att gå upp fösta gången som larmet väcker mig om morgonen. Jag måste ha min morgondusch för att fungera.


Göra fel

När jag var och träffade min uppdragsgivare på Borås Tidning idag så pratade vi lite om en planerad artikel och om att utveckla mitt skrivande. I princip var det bara positiva nyheter och vi pratade om att gemensamt gå igenom mina texter och hitta konstruktiva sätt att bli bättre på att skriva, något som jag funderat på att jag skulle vilja arbeta med. Vi pratade även om att jag ska bredda fältet lite och skriva om annat än homorelaterade ämnen, något jag gärna gör även om ”homo” är mitt stora intresse. Men trots att det inte var något att vara rädd för så gjorde sig mitt stammande från tonåren påmint och inte nog med att jag stammade, orden kom ut i fel ordning och jag kände misslyckad. Grämde mig på väg därifrån och bannade mig för att jag som 38-åring inte kan slappna av. Grämde mig över att den gamla Åke gjorde sig påmind, jag som knappt har stammat sedan jag var tonåring. Men som min chef på jobbet säger: Jag kan inte vara ”Mr 100%” utan jag måste istället tillåta mig göra fel och acceptera det.


Har du?

Träffade en gammal lumparkompis och hans familj under söndagen. Som regel går det lång tid mellan gångerna vi träffas men det är lika kul varje gång och det känns som om det inte förflutit någon tid sedan vi träffades senast. Vid ett tillfälle pratade jag med hans son och vi kom att diskutera olika sporter och han frågade mig om jag orienterat någon gång? Mitt svar blev att jag testat någon gång i grundskolan men inte sedan dess. Han frågade vidare om jag spelat hockey någon gång? Jag svarade att jag aldrig spelat hockey, det närmsta jag kommit hockey var när de hälsade på i Borås senast och jag såg dem spela hockey… Han frågade om jag spelat fotboll och jag svarade att jag spelat det några gånger när jag gick i grundskolan. Ibland kan jag känna att jag förlorat så mycket när jag undvikit sport och gymnastik under hela min uppväxt och i mitt vuxna liv. Tragiskt nog så har jag undvikit sport och gymnastik huvudsakligen för att jag varit rädd för att min homosexualitet skulle bli tydlig eller avslöjas i idrottssammanhang. Jag kan känna att jag hade vunnit på att delta i idrott och lagsporter, tror att det hade påverkat min självkänsla positivt. Att börja med en sport eller testa en ny sport, lagsporter i synnerhet, känns inte lika lätt i vuxen ålder. På gott och på ont så saknas det tryck som fanns från omgivningen på att delta i lagsporter som fanns när man växte upp.  


Konsten att stå i kö

Vid ett tillfälle när kön i kassan tunnade ut så var det bara en kund som plockade upp sina varor på bandet i min kassa. Kassan mittemot mig var ledig men trots detta ställde sig en kund i min kö bakom den kund som packade upp varor. Killen som satt i den andra kassan visade på att hans kassa var öppen men kunden gjorde ingen min eller gest för att ställa sig i den lediga kassan. Jag kände igen kunden som valde att stå i min kassa trots att det fanns en ledig kassa, han tillhör de mer ”speciella” stamkunderna och har ofta en tendens att prata högt och ljudligt om sina privata åsikter om människor i omgivningen. Jag har fått för mig att han ofta väljer min kassa men jag vet inte om det är så eller om det bara är min upplevelse, men nu valde han min kassa trots att det fanns en ledig kassa och till råga på allt så var den kund som handlade i min kassa väääldigt långsam.
Men han väntade tålmodigt och tyst tills min kund tömt sin korg och böjde sig ner för att ställa sin korg i samma hög som de övriga korgarna och säger han högt och ljudligt: Det är ju så jävla trångt här så jag får ta en annan kassa! Kunden som stod före honom böjde sig nu upp och kände sig med rätta utpekad, och såg aningen chockad ut. Hon tittade på mig och såg frågande ut som om hon frågade mig om han menat henne. Jag skakade på axlarna som för att visa att jag inte förstått vad han menat med sin kommentar. Hon vände sig om och tittade på mannen som återigen ropade ut: Det är så jävla trångt här att man får ta andra kassor! Jag kunde se hur kvinna i min kassa började gråta när hon gick för att packa ihop sina varor. Jag himlade med ögonen mot kvinnan som om för att tyst visa henne att mannen inte var som alla andra.


Fräsch andedräktMino, en av mina hundar, tuggar tuggummi. Det är inte så att jag ger honom tuggummi men när vi är ute och går så hittar han alltid gamla tuggummin som folk spottat ut och han är verkligen en expert på att hitta tuggummin. Förut sa jag alltid åt honom att spotta ut dem men han sväljer dem aldrig utan efter en stund så har han tuggat färdigt och spottar ut dem och han hittar konstant nya tuggummin så jag har mer eller mindre gett upp. Men så häromdagen när vi var ute och gick så träffade jag en vän och vi började prata med varandra och naturligtvis så hittade Mino ett tuggummi men jag är ju så van vid det att jag inte reagerade på det utan jag fortsatte att prata med min vän. Och det var min vän som först reagerade på att Mino tuggade på något och eftersom jag visste vad Mino gjorde så sa jag åt honom att spotta ut tuggummit. Mino tittade då på mig med sin mest oskyldiga blick samtidigt som han slutade att tugga och låtsades som om tuggummit som han hade i munnen inte fanns. Och så fort jag och min vän fortsatte prata så återupptog han sitt tuggande. Jag tittade på honom och suckade. Han slutade omedelbart att tugga och låtsades att tuggummit inte längre existerade. Problemet var bara att tuggummit hängde ur munnen likt en vit tunga och han såg så rolig ut med sin oskyldiga blick samtidigt som hans tuggummitunga avslöjade honom så min vän skrattade tills hon kiknade och hon kunde bara inte sluta skratta för så fort vi tittade på Mino så slutade han att tugga och låtsades som om tuggummit inte fanns. Det gick inte att fortsätta att prata så vi skildes åt och jag kunde höra hennes skratt studsa mellan husväggarna när hon gick sin väg.


Bruten cykel

När det går ett tag mellan mina föreläsningar så brukar jag drabbas av tvivel på om jag ska fortsätta med mina föreläsningar, varför jag föreläser och om jag fortfarande har något kvar att ge. Och den senaste tiden har jag funderat en del på om jag ska fortsätta med föreläsningar eller inte, och jag har inte föreläst sedan innan sommarlovet. Så mitt tvivel kommer enligt min föreläsningscykel som består av säkerhet och motivation under vissa perioder och osäkerhet och motivationslöshet under andra perioder. Men idag när jag var på en kurs och utsattes för/gavs möjligheten att stå framför en grupp och redovisa ett arbete så kände jag mig lugn och självsäker när jag stod framför gruppen. Att jag dessutom mötte en lärare som regelbundet anlitat mig och som redan nu ville boka in mig för en föreläsning i januari gjorde mig taggad och motiverad så jag längtar redan.  


Minnen fallna ur en bokFick tillbaka en bok som en vän lånat av mig och när jag öppnade boken så föll en gammal restaurangmeny ut från boken. Menyn var från en restaurang i stadsdelen Chelsea i New York där jag ofta var och åt i somras. För mitt inre fick jag smak och minnesbilder från deras ”Railroad Fried Rice”, en helt fantastisk rätt av stekt ris med räkor och kyckling som toppats med gurka och färsk koriander. Restaurangen hade trevlig personal, inredningen var vacker och stämningsfull med skön bakgrundsmusik oavsett om man åt lunch eller tog en drink på kvällen. Restaurangen kom att bli lite av en favoritrestaurang under den månad som jag var i New York och med tiden började personalen att känna igen mig och gav mig mitt favoritbord där jag åt min favoriträtt samtidigt som jag kollade på människorna som passerade på gatan utanför restaurangen. Eller så satt jag och läste till exempel boken som menyn nu fallit ur.


Sökes: Det glamorösa livet!

När jag gick ut med hundarna på en eftermiddagspromenad så ringde mobilen precis när jag kommit ut genom porten. Jag svarade samtidigt som hundarna drog mot närmsta träd för att utföra sina behov. Vi gick vidare samtidigt som jag pratade i telefon och när vi gått en bit så möter jag en vän och naturligtvis så bestämmer sig en av hundarna för att bajsa samtidigt som den andra hunden drar för att hälsa på min vän. Jag håller fast telefonen mellan hakan och axeln och försöker fortsätta konversationen i telefonen. Jag är förkyld, mina glasögon är trasiga då hundarna tuggat på dem, jag har inte rakat mig på tre dagar och nu försöker jag plocka upp hundbajs med ena handen där jag har bajspåsen, i den andra handen håller jag hundarna varav den ena drar mot min vän och den andra hunden är allmänt livrädd och drar åt andra hållet. Mitt i allt detta försöker jag bevara min balans och någon slags värdighet. Var är det glamorösa livet?


Att fånga det vackra på bild

Häromkvällen såg jag ett reportage om en man som hade cancer och under den tid han varit sjuk så hade han bestämt sig för att finna det vackra, det lilla extra och fotografera det. Han hade samlat bilderna och gjort en utställning om tiden sedan han insjuknat.
När jag såg reportaget slogs jag av hur vackra bilderna var och att jag, som bär på en konstant dröm om att skapa något, också skulle vilja kunna fånga det vackra i livet på bild, gestalta det vackra i livet. Funderar på att skaffa mig en lite bättre kamera och försöka fånga ”min” stad New York på bild nästa gång jag åker dit. Fram till dess får jag träna med mobilkameran...