Saknad men aldrig glömd

Marianne på sin sista dag.

Vissa stunder känns det som om någon slagit mig i magen, tagit tag i mina tarmar och vridit dem runt och runt tills jag nästan spyr. Andra stunder får jag svårt att andas och det känns som om någon slitit ut mina lungor och satt dem i ett skruvstäd och pressat ut all luft. Dagen jag fruktat så länge har kommit, Marianne är borta. Hon fick 13 år, jag fick tretton år med henne. Jag fokuserar på Mino och Rittari som är kvar. Gläds åt de stunder jag fick med Marianne. Simmar upp mot ljuset, upp mot ytan. Andas djupt och mina lungor är starkare än skruvstädets grepp. Fokuserar på andningen och greppet om tarmarna släpper. Är glad för att jag fick hålla henne tätt intill och krama henne när hon somnade in, fick känna hennes värme och krama henne en sista gång.


I blickfånget

Jag satt med en vän på centralstationen i Göteborg och väntade på en till som skulle göra oss sällskap till Bok och biblioteksmässan. När vi satt där så sa min vän diskret till mig att titta på en person som var en bit bort. Jag tittade åt det hållet som min vän pekat och där såg jag en snygg kille. Killen kom från Borås och vi har träffats många gånger i kassan på ICA, han såg mig och vi nickade och log mot varandra. Killen log ett jag-vet-att-du-tycker-att-jag-är-snygg-och-jag-är-smickrad-leende mot mig. Min vän såg nu att jag hejade på killen och han såg att vi log lite för mycket mot varandra för att det skulle vara ett vanligt hej. Min vän suckade och sa åt mig: Nej, inte killen! Min vän suckade och sa: Jag menade hon bakom killen! Och bakom killen som jag flörtade med stod Biskop Caroline Krook…


Tacksam i regnetNär jag gick i regnet med min Laptop under armen på väg till tåget för att åka till Göteborg och gå på Bok och biblioteksmässan, så gick jag förbi två A-lagare som stod inklämda i en telefonkiosk för att komma undan det obevekliga regent. En av den sa hej och jag log och sa hej tillbaka. Han brukar panta flaskor och burkar i butiken som jag arbetar i, han köper öl så fort han fått ihop nog med pengar till den starkaste sorten man köpa till lägst pris. När han är nykter så är han ganska trevlig och jag antar att det krävs en del alkohol för att bli onykter det kalla och råa höstvädret som kröp genom kläderna likt ett spökes kalla händer. Jag insåg hur lyckligt lottad jag är som har ett arbete jag trivs med, en bostad mitt i centrum och en möjlighet att mitt i veckan åka till Göteborg och gå på en mässa som ackrediterad skribent. Visst, jag har mina problem och allt löser sig inte men jag känner en enorm tacksamhet över hur bra jag har det. En rätt skön och nyttig tanke när jag stressade genom regnet, naturligtvis försenad...

Skönhet i döden

 

När jag gick på morgonpromenad med hundarna så kändes det att hösten var i ankommande. Träden och de fallna löven fick mig att tänka på en kille som jag träffade för så många år sedan att det känns som i ett annat liv. När vi satt och drack te den första (och enda) kvällen hemma hos honom så frågade han mig vilket årstid jag tyckte bäst om. Jag svarade sommaren för värmens skull. Han tyckte bäst om hösten för det var så vackert när allting dog. Jag föll som en fura och var förälskad i flera månader trots att av han aldrig hörde av sig och vi aldrig träffades igen.

Komma ut som ateistMin morfar var präst. Jag funderade allvarligt på att utbilda mig till präst när jag växte upp. Det fanns egentligen bara ett litet problem. Jag tror inte på Gud.
Jag tror däremot att jag skulle passa som präst. Jag är otroligt intresserad av religion och livsfrågor. Jag tycker om att arbeta med människor och jag anser mig vara bra på att lyssna. Några av mina största idoler är KG Hammar och Desmond Tutu (udda jag vet...). De texter jag skrivit i Borås Tidning kring religion och homosexualitet har till och med fått präster att ta för givet att jag är teologiskt utbildad.
Och nu inför kyrkovalet har jag blivit frågad av tre personer varför jag inte kandiderar till Kyrkovalet, så jag fick komma ut som ateist. Det fick en av dem att komma in till mig när jag stod i kassan på ICA och lämna en bok till mig. När jag öppnade boken så låg det ett kort i där det stod: J. Åke Englund, kandidat till kyrkovalet... Boken hette "Kristendom för ateister".

En röst från det förflutna

Jag har alltid varit fascinerad av historier och berättande, och hur man kan få fram ett budskap genom en berättelse. Jag använder mig ofta av historier för att ge andra kunskap. När jag förläser om homosexualitet så berättar jag min historia för eleverna om hur jag insåg att jag är homosexuell och hur jag hanterade detta. När jag försöker lära ut hur man hanterar kunder på bästa sätt till mina arbetskompisar så brukar jag dramatisera en historia kring det jag vill få fram. I mitt sommarpratarprogram hade jag en mängd berättelser för att föra ut ett budskap till lyssnarna. Många av mina blogginlägg är små historier om hur jag insett saker i mitt liv. Jag har alltid gjort på detta sätt men jag vet inte om hur det kom sig att jag började med det eller när jag började. Men så idag när jag tittade på en film så uppenbarade sig ett minne från när jag var 11-12 år. I filmen spelade de upp ett band där en röst berättade om någon söm hänt. Och då kom jag ihåg att när jag var 11-12 år gammal så gick jag runt i morfar och mormors hus med en bandspelare och beskrev varje rum i huset och hittade på en historia om varje rum. Jag vet att min mormor sparade dessa bandinspelningar men vart de kan vara idag har jag inte en aning om. Morfar och mormor är sedan länge döda och jag har ingen kontakt med min familj. Men, det vore onekligen kul att lyssna på inspelningarna igen och höra sin egen röst från det förflutna.


Vem lyssnar

Några ungdomar kom fram och pratade med mig under slutet av kvällens arbetspass. Jag hade föreläst för dem så de följde min obligatoriska uppmaning att heja och ställa frågor om de vill när de möter mig efter min föreläsning. En av tjejerna gav mig till och med en kram. Vi pratade en stund samtidigt som jag förberedde rapporteringen av kvällstidningarna. Jag frågade hur det var med henne och hon berättade att det inte var så bra. Hon var sviken av den hon älskade och flera av hennes vänner hade tagit liv av sig, hon kände att livet saknade mening. Jag lyssnade på henne och kände hennes smärta. Jag saknade ord så jag lät bli att fylla tomrummet med floskler och tomma ord, lyssnade istället. Hon tackade för föreläsningen som jag haft på hennes skola och tackade för att jag lyssnat på henne. När hon gått tittade jag på högen med kvällstidningar, fyllda med reportage om den senaste dokusåpan och hur 30 kändisar fixar sitt hår. Undrade hur många som lyssnade på tjejen förutom en kille som föreläst på hennes skola och som hon handlade godis av på en fredagskväll.


Tears for queers

Jag var i Göteborg under dagen och såg pjäsen ”No tears for queers”. Jag har en förmåga att hamna på teaterföreställningar med skolungdomar i publiken vilket hände även idag. Pjäsens tema, hatbrott mot homosexuella, var kanske inte det enklaste temat så många i publiken hade svårt att hantera pjäsen. Många skrattade på fel ställen och en kille som satt två platser ifrån mig verkade ha myror i benen, suckade och kastade papper på andra i publiken med jämna mellanrum. Men jag gjorde mitt bästa för att inte reta mig på deras brister och fokuserade mig istället på pjäsen. Pjäsen var riktigt bra och flera gånger kändes det som att jag fick en spark i magen, grät en del och gjorde mitt bästa för att ingen av skoleleverna skulle se.


Lägenheten som Gud glömde

Jag älskar min lägenhet, skulle ha svårt för att flytta och framför allt så älskar jag att den ligger så centralt. Om jag skulle beskriva de tre viktigaste och bästa sakerna med min lägenhet så skulle det bli läget, läget och läget. Däremot så tror jag att det går spöken i allt som har med el att göra i lägenheten. Först och främst så finns det typ ett eluttag i varje rum, whats up with that som jag brukar säga. Det är som om lägenheten är byggd innan man började använda sig av lampor, stereo och TV. Sedan är det det här med propparna. Om jag dammsugar samtidigt som jag har på TV:n eller stereon så går en en propp. Köper en ny förpackning med proppar i månaden. Sedan så går glödlampor på löpande band när jag tänder dem, bara idag har två glödlampor gått. Tror det lever något ondskefullt i mina eluttag. 

Förbjudna tak

Häromdagen såg jag några killar som såg ut att vara 14-15 år gamla. De klättrade upp på ett tak till en parkering och när den ena killen såg mig så möttes våra ögon och jag såg oron i hans ögon men jag log bara och han log tillbaka. Vi gjorde en tyst överenskommelse genom våra blickar och han försvann över taken. Jag avundades honom för äventyret och lekfullheten, tiden mellan oskulden och allvaret.


När vi tror ingen ser

När jag stod i kassan och i sedvanlig ordning väntade på en kund som skulle dra sitt betalkort och trycka sin kod så såg jag en snygg kille stå utanför butiken, han såg ut att vänta på någon och han stod själv på gatan utanför butiken. Jag servade en kund till som skulle genomgå samma procedur med sitt betalkort och jag tittade ut på killen som stod kvar. Nu tittade han sig omkring som om för att se om någon såg honom och när han försäkrat sig om att ingen såg honom så började han spegla sig i fönstret till butiken. Jag log för mig själv och började på en ny kund samtidigt som jag fortsatte iaktta killen som trodde att han inte var iakttagen, han började styla håret och det kändes som att studera en påfågel som putsade sina vingar. Tänkte för mig själv på saker som jag gör när jag tror att ingen ser, undrade om det är någon som ser mig vid de tillfällena på samma sätt som jag sett killen utföra sin putsning.


Okänd välgörare

I min omgivning har jag flera människor som läser mina texter som publiceras, några av dem ger mig tidningsurklipp som de tycker är bra och som de tror kan vara av intresse för mig. Mina arbetskompisar har vant sig vid att jag får dessa urklipp och att man frågar efter mig för att ge mig dessa urklipp. Idag när jag jobbade så gav en arbetskamrat en bunt med papper till mig, det var kopior på tidningsartiklar som handlade om homosexualitet Det kändes ganska givet att det var papper avsedda för mig men vem hade kopierat och lämnat dem? Vem var min okände välgörare?

Tomt dokument

Jag såg en pjäs i Göteborg häromkvällen och jag har fått möjlighet att skriva en reflektion om pjäsen. I vanliga falla brukar jag inte ha några större problem med att hitta infallsvinklar och jag har oftast lätt för att följa min inre känsla för hur texten ska utveckla sig, men denna gång har infallsvinklarna varit för många och ingen har känts som den rätta. Jag har haft hur många idéer som helst och pjäsen berörde och påverkade mig mycket mer än vad jag förväntat mig. Dokumentet som jag öppnat lyser tomt och vitt, jag har börjat skriva på flera texter men inge har känts rätt så jag har börjat om från början gång på gång. Till skillnad mot dokumentet så är jag inte tom på idéer men ingen känns rätt. Alla känns för djupa och jag kan inte bestämma mig för hur personlig jag ska bli. Har en annan text under bearbetning där jag tänkt vara mer personlig och jag vill inte bli allt för personlig i en kort text, det personliga kräver sitt utrymme för att komma till sin rätt känner jag.

Hundtricket

När jag var ute på en promenad med hundarna så kom det fram en riktigt snygg kille som hälsade på mina hundar. Man har ju hört talas om hundtricket men det har inte fungerat det senaste årtiondet för mig.. Vi pratade en bra stund och han var riktigt trevlig också, lite gammal kanske men det kompenserade han i charm. Jag sa väl att han var riktigt snygg?
Vi pratade en bra stund och jag var så tagen av hans utstrålning och det faktum att hundtricket äntligen fungerade så jag märkte först inte att han hade en killkompis som stod en bit bort. Det kändes lite konstigt men jag var så tagen av hur snygg han var och hur bra vårt samtal flöt.
När jag gick igenom min inre checklista på saker som om jag borstat tänderna innan promenaden (ja!) om jag rakat mig (ja!) och om jag fixat håret (ja) så kom hans kompis fram till oss och då frågade den snygga killen som jag pratat med en stund, om han fick ge mig lite material som jag kunde läsa. Han sträcker fram ett exemplar av "Vakttornet" och jag insåg att det var han som använt sig av mina hundar till hundtricket.

In i garderoben igen

När jag stod i kassan idag så småpratade jag som så ofta med en kund, denna gången en man som jag pratat med många gånger tidigare. Vårt samtal avbröts av nästa kund och jag trodde mitt samtal med mannen var färdigt så jag lyssnade bara lite lätt då han pratade med min arbetskamrat som satt bakom mig. Jag hörde hur mannen frågade om tjejen också mådde bra. Jag tyckte att det var lite lustigt att han benämnde min arbetskamrat i tredje person men jag tänkte inte så mycket på det, dessvärre, för efter ett tag förstod både jag och min arbetskamrat att mannen tolkat henne som min flickvän. Även om jag förstod vad som hände rent logiskt så gick det inte upp för mig och min arbetskompis blev så paff att även hon blev svarslös, vilket i sin tur innebar att mannen tolkade våra förbluffade miner som klädsam blyghet. Vi hade blivit ett par och jag hade mirakulöst blivit heterosexuell. Jag hade ramlat in i garderoben med ett stort brak och varken jag eller min arbetskompis kunde sluta skratta åt vad som hänt på en lång stund.


Ironi

När jag satt på ett möte så diskuterades Kyrkovalet och jag insåg att var bland de i gruppen som visste mest om valet och de olika kandidaterna Kändes aningen ironiskt att jag var den som verkade mest kunnig och intresserad då jag sedan länge gått ur Svenska Kyrkan och därför inte får rösta.

Rak

Har funderat mycket kring min kroppshållning och min böjda rygg den senaste tiden. Retar mig på den och har kommit till en punkt då jag känner mig värdig en rak rygg och till och med känner mig stolt över den jag är. Detta är något som jag inte känt den större delen av mitt liv och det är där som min böjda rygg och kroppshållning har sitt ursprung. Jag har velat gömma mig och inte bli uppmärksammad. Men de senaste veckorna har jag fyllts av en vilja och ett behov av att låta min kroppshållning gå i linje (ha ha ha) med min uppfattning om mig själv. För att ytterligare understryka det hela så mötte jag en vän på stan häromdagen och han frågade vem jag försökte gömma mig för med hänvisning till min kroppshållning. Hur jag ska gå från ord till handling är en annan sak för det är inte det lättaste att gå med rak rygg, jag har inte muskulaturen till det... 

Tråkigt

Jag har varit ledig i helgen. Det har säkert varit bra att vara ledig men det är liksom inte min grej. Tycker det är ganska tråkigt, får mindre gjort och känner mig inte lika levande. Har gått på bio, läst och skrivit en del. Får mer gjort de dagar jag arbetar. Men det kanske är det som just är poängen med att vara ledig, att inte göra något, att ha tråkigt. Tror att det glädjer en del av mina vänner som tycker att jag aldrig saktar ner, de som tycker att jag måste ta det lugnt. Och nu har jag gjort det. Äntligen är en ny vecka här och jag är redan nu osäker på hur jag ska hinna med allt jag planerat...

 


I valet och kvalet

Gick förbi några killar som stod vid filmuthyrningsenheten på jobbet och hörde ett brottstycke från deras samtal. De försökte att välja film men de lyckades inte ena sig om vilken film de skulle hyra så den ena killen föreslog att de skulle krypa ner i sängen tillsammans och se på ”Brokeback Mountain” som gick på TV, den ena killen skrattade och sa att i så fall ville han ha bubbelchoklad och gick för att hämta en förpackning. Jag förstod på deras sätt att de bara skämtade men det fanns en slags värme i deras sätt att skämta, prata och umgås. Det kändes bra att höra och jag önskade att alla hade samma avslappnade sätt.


Ready for my closeup

Tillbringade natten på resande fot från Stockholm till Borås med ett byte i Jönköping vid 3-tiden, kom fram till Borås vid 5-tiden på morgonen. Gick ut med hundarna för att sedan sova några timmar till innan jag skulle till Borås Tidning för fotografering och jag behövde all skönhetssömn jag kunde få. Väl på Borås Tidning kände jag mig svullen i ansiktet och nyvaken men jag kände mig riktigt nöjd med bilderna. Hoppas de kommer till användning, törs fortfarande inte tro det förrän jag håller den tryckta tidningen i handen, förhoppningsvis redan i morgon fredag.


Vilsen

Åkte till Stockholm för att göra lite research inför artiklar till Borås Tidning och passar på att ta ett break från vardagen och arbetet. Efter att ha varit på en utställning ringde jag upp en vän och vi gick och pratade en stund och snart insåg jag att jag inte hade en aning om vart jag var någonstans. Min vän och jag avslutade vårt samtal och jag fokuserade på att orientera mig om vart någonstans jag befann mig. Och då mitt på dagen när jag är vilse i Stockholm så hör jag hur någon som går förbi mig säger: Hej ICA-Åke! Jag visste inte vart jag var men någon visste vem jag var… Det var naturligtvis en kund från mitt arbete och jag hejade tillbaka. Vad var det Göran Persson sa? Aldrig ensam, alltid ensam? Nåja, så illa är det inte men jag blev aningen överraskad, och jag lyckades orentera mig till slut. Livet är ett äventyr…


Dramatiska avslut

Skickade precis in min senaste text till Borås Tidning när jag inser att texten jag skrivit har funnits med mig i tankarna som en idé sedan jag var tonåring. Inser att jag kommit till en slags avslut genom texten och jag känner nöjd och tillfreds över detta. En av mina bästa vänner och jag brukar ofta tala om vikten av avslut för att kunna gå vidare, vi brukar kalla det för ”closure” då det engelska ordet känns mer rätt. Jag känner mig extra nöjd med slutet av texten så jag hoppas att den godkänns i korrekturläsningen. Ett ord som jag använde i slutet av texten är ”förtärs” vilket gav texten en dramatisk touch…