Uppehåll

Mobiliserarar krafter. Fördelar tiden. Fokuserar orken. Gör ett uppehåll.
/Åke

Väntan

Väntar på att intervjun jag gjorde för en tidning ska publiceras. Det är bara dagar kvar och det är som allt stannat upp, jag väntar och får inget gjort. Har en känsla av att intervjun kommer att förändra sakermen jag vet inte varför jag har den känslan. Eller varför saker skulle förändras av intervjun. Jag har gjort flera interjuer av olika anledningar tidigare i mitt liv men det känns annorlunda den här gången. Nästan som om jag sagt en sanning jag aldrig sagt förut. Som om jag sagt för mycket men ändå inte ångrar något. Och nu återstår det bara att vänta.

Sep. 13, 2012


Porten

Portar som stänger inne. Portar som stänger ute. Portar som en väg in. Portar som en väg ut. Kanske som en väg bort från något. Att bli portad, utestängd. Att inte få ta del, att inte få vara delaktig. En öppen port kan bli till en portal. En portal till en vacker eller en förlorad värld. Eller kanske det bara är en dörr. Kanske avgör jag själv.


Förbereder mig

I våras var jag med i radio och pratade om att skriva en bok med anledning av utedelningen av Borås Tidnings debutantpris. Idag har jag blivit intervjuad av en tidning om min bok. Men den är inte utgiven ännu. Jag har inte ens ett förlag ännu. Så det är en knepig situation jag hamnat i. Det är som att jag börjar i fel ända. Men man kan i alla fall säga att jag bygger upp en förvämntan. Förbereder marknaden på det som komma skall. Kanske förbereder mig själv rent praktiskt på vad som komma ska. Förbereder mig på frågorna. Förberder mig på känslan av att min historia, min berättelse, finns i det öppna. För alla att läsa. För alla att bedöma. För alla att döma. Förbereder mig.

Nulla dies sine linea

Nulla dies sine linea är latin för "Ingen dag utan rad". Och det är ungefär så jag lever. Skriver konstant. Antecknar tankar och ideér så fort jag kommer på något. Det kan vara en känsla, ett ord eller en mening som beskriver något. Förr antecknade jag på det som var närmast till hands. Min bok var från början skriven på servetter, kvitton och andra saker av papper som fanns nära tillhands. Nu försöker jag att göra mina anteckningar i mobiltelefonen. Men senast idag när jag jobbade så blev det en mening nedskriven på ett gammalt kvitto, allt för att inte glömma bort. Jag har bloggat nästan oavbrutet sedan 6 år tillbaka, Bloggandet ger mig en möjlighet att leka med ord, tankar och intryck. Mitt bloggande har förändrats med åren och blivit mer personligt, mer nära den jag är och mina känslor. Men att blogga nästan varje vardag gör också att det blir som en form av offentlig dagbok även om det finns känslor och tankar som jag väljer att inte skriva om då det blir allt för privat. Gränsen mellan privat och personligt är tunn och ibland överträder jag den. Ibland vill jag överträda den men väljer att hålla tillbaka.
Ibland tvivlar jag på om det är rätt att skriva så mycket privata tankar. Ibland är det tvärtom, då jag kan känna att bloggen knappt har några läsare och att jag lika gärna kan skriva mina tankar på ett worddokument utan att behöva fundera på om jag lämnar ut mig själv för mycket. Senast för några dagar sedan satt jag och tittade på ikonen som används för att ta bort bloggen. Men jag bestämde mig för att skjuta upp beslutet till lite senare. Och senare samma dag fick jag ett mail från någon som jag inte känner, någon som jag aldrig träffat. Någon som med några korta meningar berömde mitt skrivande och uppmuntrade mig att fortsätta. Jag bestämde mig för att fortsätta att skriva. Funderar inte längre på ikonen som man använder för att ta bort bloggen. Skriver vidare. Ingen dag utan en rad.Nulla dies sine linea.

Oändlighet


Galenskap i det öppna

Känner mig som en fallskärmshoppare utan fallskärm. Kastar mig ut i det okända med öppna armar. Ger mig på uppgifter och projekt som förr skulle ha känts övemäktiga. Ger mig på saker jag inte kan. Startar projekt jag inte har råd med. Vet om att jag skriver i gåtor men det är gåtor jag vill lösa trots att de än så länge får mig att tvivla på mitt eget förstånd.

Mörkt förflutet, ljus framtid

När jag städat bland gamla saker har jag blivit påmind ett mörkt och smärtsamt förflutet. Men även om det förflutnas mörker letar sig in nutidens skarpa dagsljus så hjälpte upptäckten mig att skapa något positivt för framtiden när väl den första chocken lagt sig. Nästan samtidigt har jag fått ett erbjudande om något i min framtid, något som jag knappt vågat drömma om eller ens fantisera om. Jag lever i en spännande tid.


Saknad

När jag sitter och förbereder ett projekt och äter lunch samtidigt så börjar en gäst på restaurangen att prata med mig. Vi känner varandra lite sedan tidigare och vi pratar om mitt arbete och projektet jag jobbar med just nu. När jag ser hennes tallrik så påpekar jag hur lite mat hon fått och hon svarar att hon helst inte ville äta något alls för att de inte hade tid att äta, men hennes man hade tvingat henne att äta något. Hon äter hastigt upp sin mat och jag återvänder till datorn och mina anteckningar. Tänker för mig själv på hur irriterad hon verkat när hon varit tvungen att äta något trots att hon var stressad. Tänkte för mig själv hur, trots att jag trivs bra med att vara själv, jag ibland kan sakna någon som tar hand om en när man själv tappar fokus.