Raballder

Raballder

Fotograf: Agnete Brun/Motlys AS

På onsdagskvällen såg jag den första delen av dokumentärserien Raballder, serien sänds i sex delar, på onsdagar kl. 20.30 i SVT2. I denna norska dokumentärserie får tittarna bekanta sig med idrottsutövarna i handbollklubben Raballder. Spelarna kom till Division 4-klubben efter att ha kommit ut som homosexuella. Flera har spelat handboll i högre divisioner, några i ungdomslandslaget, men för killarna i laget ter sig en framtid som idrottare och bög på elitnivå som en omöjlighet oavsett gren. I serien söks orsakerna till denna exkludering, och svaret verkar stå att finna i såväl homofobi i närmiljön som okunniga idrottsledare.

När jag såg seriens första avsnitt slogs jag av hur snarlika våra erfarenheter är, att vi stöter på samma attityder och fördomar trots att det är olika länder. Homosexuella gör samma val att flytta till större städer för att nå en större acceptans för den man är. Vi skapar till och med samma interna humor inom gruppen. Att serien dessutom skildrar homosexuella inom sportens värld gör det hela extra intressant då tystnaden om homosexuella inom idrotten är i det närmaste total.Mattias är bög

”För att jag ville undersöka hur föräldrar kan reagera när de får veta att deras barn är homosexuellt. Det kan ju dra i gång ett jordskred av uppslitande känslor inom familjen, trots att barnet bara berättat att det hittat någon att älska.”Anna Danielsson om varför hon valde att skriva examensuppsatsen ”Mattias är bög” om föräldrars reaktion på att deras barn kommer ut som homosexuella. Läs hela intervjun på Metro.se, uppsatsen hittar du på Stockholm Universitets hemsida.


Torch Song Trilogy

Torch Song Trilogy

En av de filmer som betytt mest för mig är filmen ”Torch Song Trilogy” som handlar om Arnold, hans sökande efter kärleken, samt hans komplicerade relation med sin mamma. Man får följa Arnold under sammanlagt 9 år och dela hans glädje, sorg och kärlek. Filmen är fylld av repliker som kunde vara som tagna ur mitt eget liv. Med såväl humor som allvar får vi följa en Arnold som inte urskuldar sig för någon om vem han är eller vad han är, och han gör det med en stolthet som smittar.”Hur kan du vara stolt över dig själv när du ligger med en kvinna om du vet att du hellre skulle vilja vara med en man?”

Arnold (Harvey Fierstein) ur ”Torch Song Trilogy”


Borås - Sveriges homovänligaste stad?

Jag flyttade till Borås 1996. Borås, staden med reklamsloganen ”Storstadens utbud, småstadens närhet”. Jag trivs väldigt bra och har till och med valt att flytta tillbaka efter att ha bott i en annan stad under en kort period. Borås har under 1996 valts ut till Sveriges homovänligaste stad. Även om jag fått min beskärda del av negativa upplevelser på grund av min homosexualitet så går jag inte omkring och upplever mig som särskilt diskriminerad, såtillvida att jag är avsiktligt missgynnad eller särbehandlad. Jag har inte haft några problem när jag sökt arbete, inga problem när jag sökt bostad och inga problem när jag går på restaurang. Livet måste bestå av mer än att bara undgå diskriminering. Vi måste ha livskvalitet. Följer vi inte de sanna värdena i våra liv försämras livskvaliteten och hälsan likaså.

 

Begreppet homovänlig blir därför för mig något mycket större än att bara kunna existera utan att utsättas för diskriminering. Jag vill kunna spegla mig och min identitet i min vardag, jag vill kunna förverkliga mina drömmar, jag vill ha livskvalitet. Med de kraven blir det en lång väg att vandra för att ge Borås, eller någon stad i Sverige, epitet ”Staden med högst livskvalitet oavsett om du är homo- eller heterosexuell”. För trots allt är det så att jag inte kan hitta en fotograf som har ett bröllopsfoto på ett homosexuellt par i sitt skyltfönster. Vilket bageri har tårtdekorationer i formen av två män eller två kvinnor? Vilket konstgalleri i staden med ”Storstadens utbud, småstadens närhet” har en utställning där konstnären är uttalat homosexuell? Hur ofta har stadsteatern haft en uppsättning där homosexuellas liv skildras? Vill jag på bio en onsdagskväll, kan jag då se en romantisk komedi, fast med två killar i huvudrollerna?


Funeral Blues

Funeral BluesStop all the clocks, cut off the telephone,

Prevent the dog from barking with a juicy bone,

Silence the pianos and with muffled drum,

Bring out the coffin, let the mourners come.

 

Let aeroplanes circle moaning overhead

Scribbling on the sky the message He Is Dead,

Put crepe bows round the white necks of the public doves,

Let the traffic policemen wear black cotton gloves.

 

He was my North, my South, my East and West,

My working week and my Sunday rest,

My noon, my midnight, my talk, my song,

I thought that love would last for ever; I was wrong.

 

The stars are not wanted now: put out every one,

Pack up the moon and dismantle the sun,

Pour away the ocean and sweep up the wood,

For nothing now can ever come to any good.


W. H. AudenWystan Hugh Auden föddes 1907, levde under 35 år med sin kärlek Chester Kallman, Auden dog 1973. Funeral Blues är en av hans mest kända dikter. Den reciteras i en av de mest minnesvärda scenerna i filmen ”Fyra bröllop och en begravning” av Matthew på begravningen av han pojkvän Gareth.


Fakta

Fakta: Äktenskaps- och partnerskapsutredningen

Tillsattes 2005. Enmansutredare är Hans Regner, före detta justitiekansler. Arbetar tillsammans med referensgrupp med representanter för bland annat trossamfund och politiska partier. Betänkandet ska lämnas senast mars 2007.


Hon har inte tänkt tanken...

Yvonne Andersson (kd)

Yvonne Andersson (kd)

Regeringen har tillsatt en särskild utredare, före detta Justitiekanslern Hans Regner, som ska ta ställning till om par av samma kön bör kunna ingå äktenskap. Utredaren ska vidare ta ställning till formerna för ingående av äktenskap. Frågan är bland annat om den behörighet som i dag finns för trossamfund att företräda det allmänna vid ingående av äktenskap bör finnas kvar eller om äktenskap endast bör få ingås civilt. Utredaren ska också överväga om förändringar bör göras när det gäller registrerat partnerskap. Utredningen ska presenteras efter nyår men redan nu finns det ett förslag till betänkande formulerat. Enligt betänkandet ska Partnerskapslagen försvinna och alla som ingått registrerat partnerskap automatiskt bli betraktade som gifta. Däremot kommer inte utredningen föreslå att kyrkorna blir fråntagna vigselrätten.

Yvonne Andersson (kd) som sitter med i utredarens referensgrupp är naturligtvis kritisk till att Äktenskapslagen blir könsneutral, och därigenom ger homosexuella par möjligheten att gifta sig på samma villkor som heterosexuella. Detta förvånar väl ingen men hon är dessutom kritisk till att de som ingått registrerat partnerskap automatiskt blir betraktade som gifta. Hon är nämligen inte helt övertygad om att alla de som registrerat sig enligt partnerskapslagen vill att denna registrering upphävs, och att de blir registrerade som gifta enligt äktenskapsbalken. Tänk vilken ”respekt” hon helt plötsligt vill visa homosexuella, från att inte alls vilja tillåta homosexuella få gifta sig. Hon anser nämligen att förslaget innebär en slags kollektivanslutning. Hon har inte tänkt tanken att det kan vara så att homosexuella hade valt att gifta sig om den möjligheten funnits? Hon har inte tänkt tanken att användandet av två parallella rättssystem - en partnerskapslag för homosexuella och en äktenskapsbalk för heterosexuella - utgör diskriminering?You'll get over it

You'll get over it

Har sett en helt fantastisk film, ”You’ll get over it” (originaltitel är À cause d'un garçon), som jag verkligen kan rekommendera. Filmen handlar om Vincent, en tystlåten 16-åring och stjärna i skolans simningslag. Han har en vacker flickvän, Noemie, som beundras av alla på skolan. Men hela förhållandet baseras på en lögn då han är homosexuell. Då han träffar Benjamin och blir påkommen avslöjas hans hemlighet och nyheten sprids snabbt på skolan. Avslöjandet förändrar hela hans liv och hur detta påverkar såväl Vincent, som hans familj och kompisar, skildras på ett nästan smärtsamt trovärdigt sätt.Kontroversiell

På en kvällspromenad med hundarna mötte jag en vän som jag inte mött på några år, vi pratade om vad som hänt sedan sist. Det var några år sedan vi senast träffats så mycket hade hänt, vi hade båda börjat nya jobb och flyttat. Jag hade avslutat en relation och han hade inlett en relation, han och hans flickvän hade flyttat till ett hus utanför stan och de väntade nu sitt första barn. Vi skrattade båda gott åt vilket Svenssonliv han levde, när han sa att till skillnad mot hans Svenssonliv så kommer mitt liv som homosexuell alltid att uppfattas som kontroversiellt av många människor.

När vi skildes åt funderade jag på hans formulering, kontroversiellt, mitt liv ses som kontroversiellt, min förmåga till kärlek ses som kontroversiellt. Jag har aldrig sett mig själv som kontroversiell när jag diskar och min pojkvän torkar disken. Jag har aldrig sett mig själv som kontroversiell när jag och min pojkvän bytt till vinterdäck på bilen. Jag har aldrig sett mig själv som kontroversiell när jag och min pojkvän firade jul hos hans farmor. Tvärtom har jag alltid upplevt mig själv som en ganska konventionell, vanlig och alldaglig person som råkar vara homosexuell. Men visst, jag förstår vad min vän menade och kanske en dag är det inte så längre, en dag kanske jag bara är en vanlig Svensson. Till dess lever jag efter vad en annan av mina bästa vänner brukar säga till mig.


 

”Var som du är när du inte blev som du skulle”


Könsneutralt äktenskap

Jag tycker det är dags att den svenska lagstiftningen börjar behandla alla som vill gifta sig lika – oavsett om den tilltänkta är man eller kvinna. Frågan om könsneutralt äktenskap utreds just nu och diskussionen pågår också i medierna. Ska samkönade par få ingå äktenskap på samma villkor som heterosexuella? Det tycker jag!

På sajten äktenskap.nu kan du hitta argument för en könsneutral äktenskapslagstiftning, information om hur det ser ut i andra länder och en kort historik om äktenskapet.

Att aktivt ta ställning för alla människors lika värde och rättigheter och något som underlättar livet för tusentals människor är inte svårt.

Du som stödjer en könsneutral äktenskapslag, skriv under namninsamlingen på www.aktenskap.nu 


 

”Varför skulle en kille vilja gifta sig med en kille?”

”Trygghet”

Tony Curtis och Jack Lemmon ur filmen ”I hetaste laget”


Inledning

Den här bloggen är ett sammelsurium av berättelser, funderingar och tankar kring homosexualitet. Jag vill lyfta fram och fokusera på en positiv, bejakande och identitetsstärkande bild av kulturella, sociala och emotionella aspekter som rör homosexualitet och homosexuella. Jag tänker även vid tillfälle bli konkret och lyfta frågor om homosexuellas rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Gemensamt för alla dessa tankar, reflektioner och formuleringar kommer att vara att jag i största möjliga mån utgår från ett perspektiv fyllt av självaktning, stolthet och självrespekt i att vara homosexuell.


"Du kan inte kräva dina rättigheter, medborgerliga eller andra, om du inte är beredd att säga vad du är"
Merle Miller