Deck the halls

Deck the halls

Jag tar ett Juluppehåll i bloggandet och lämnar er med några rader från en julsång:

Deck the halls with boughs of holly, 
Fa la la la la, la la la la. 
Tis the season to be jolly, 
Fa la la la la, la la la la. 

Don we now our gay apparel, 
Fa la la, la la la, la la la. 
Troll the ancient Yule tide carol, 
Fa la la la la, la la la la. 

See the blazing Yule before us, 
Fa la la la la, la la la la. 
Strike the harp and join the chorus. 
Fa la la la la, la la la la. 

 


5 saker jag vill göra nästa år

5 saker jag vill göra nästa år

 

  • Resa till New York-pride 17-24 juni.
  • Arbeta mer med föreläsningar om homosexualitet, heteronormativitet och homofobi.
  • Marknadsföra min blogg mer.
  • Sommarprata i Radio Sjuhärad.
  • Skriva mer aktivt i någon form i Borås Tidning, har fått förfrågningar om inte jag ska skriva mer i BT så jag ska försöka skriva mer aktivt.

5 saker jag gjort det här året

 

Året börjar nu närma sig sitt slut och jag älskar listor så jag tänkte försöka mig på några listor som har med homosexualitet att göra, det är ju själva temat på min blogg. Här följer lista 1!


5 saker som jag har gjort det här året:

  • Haft föreläsningar på bl.a. Tullengymnasiet, Bodaskolan och Viskadalens Folkhögskola.
  • Besökt New York och varit på platser med homoanknytning.
  • Varit på RFSL:s kongress, det var 10 år sedan jag var på min första kongress och jag kom till nya insikter om mig själv.
  • Börjat skriva blogg om mitt liv, mina tankar och mina erfarenheter kring homosexualitet.
  • Gjort en Fokusintervju för Borås Tidning med anledning av mitt arbete för homosexuellas rättigheter.

Latter Days

Latter Days

Latter Days handlar om Christian (Wes Ramsey), en snygg kille som är van vid att få vad han vill men när han träffar Äldste Aron (Steve Sandvoss), en missionär för The Latter Day Church (Mormoner) och de blir förälskade så uppstår problem. Aron tycker att Christian är tom och ytlig, dessutom strider homosexualitet mot hans tro så Aron har förtryckt sina homosexuella känslor hela sitt liv. De inleder en relation som påverkar hela deras liv, Aron väljer att flytta tillbaka till sin familj men han avslöjas som homosexuell och stöts ut av sin församling, Christians hjärta är krossat då Aron har flyttat. Här börjar en kamp för dem att hitta tillbaka till varandra. Latter Days är en charmig, sensuell och gripande film som får en att tro på kärlekens makt.


Planering

När jag var och åt lunch på Royal Thai idag så mötte jag den lärare som rekommenderat mig till Bodaskolan. Han hade träffat LG, läraren som anlitade mig på Bodaskolan och han hade bara haft gott att säga om mig och min lektion, kändes riktigt bra men jag påmindes om att jag inte lyckats få iväg en faktura för den föreläsningen. Om jag fullföljer mina tankar på att satsa lite mer professionellt på mina föreläsningar så måste jag sköta faktureringen bättre. Skolorna har jullov snart så det vore läge att börja jobba med planeringen av marknadsföring och bygga upp ett kontaktnät på skolorna. Jag har ju varit på många skolor tidigare så jag kanske kan få tag på samma lärare och berätta att jag finns, samtidigt kan jag använda mig mer av befintliga lärare som jag känner på Tullengymnasiet, ett besök där i början av året för att berätta om mina planer kunde kanske vara bra. Jag skulle behöva lov från mitt ordinarie jobb på ICA för att jobba med planeringen men den enda lediga dagen under jul- och nyårshelgerna är annandagen och nyårsafton, men det ska nog hinnas med en del planering i alla fall, har redan nu börjat göra anteckningar och jag har gjort upp en lista av skolorna i Borås kommun. Något som vore intressant skulle vara att föreläsa för lärare på studiedagar, får ju ofta höra hur intressant det är av lärare som hört min historia flera gånger så jag vet att min föreläsning fungerar minst lika bra för vuxna.


Jag, en kvinnotjusare...

Jag lever öppet som homosexuell, att påstå något annat vore lögn. Även om man bortser från denna blogg, även om man bortser från de insändare och de debattartiklar jag skrivit, även om man bortser från de tillfällen jag varit med i tv, radio och tidningsartiklar, även om man bortser från de hundratals skolklasser jag föreläst för om homosexualitet. Även om man bortser från allt detta så måste jag ändå säga att lever öppet som homosexuell i min vardag, att påstå något annat vore lögn. Jag kan skämta om min homosexualitet oavsett om jag fikar med kompisar eller om jag sitter på ett ledningsgruppsmöte med mitt arbete, det är sådan jag är. Jag kollar på killar, jag flörtar med killar, jag är kanske inte alltid den smidigaste men det är sådan jag är. Jag är den jag är, men jag är det också med en enorm dos humor, självinsikt och glädje.

Samtidigt så händer det att människor i min omgivning, särskilt kunder på jobbet, gärna vill koppla ihop mig med tjejer som jag umgås mycket med. Eftersom det inte finns någon sexuell spänning mellan mig och de tjejer jag umgås och arbetar med så kan jag umgås på ett väldigt avslappnat sätt med dem och de med mig, detta gör ofta att människor som inte vet att jag är homosexuell ofta kopplar ihop mitt avslappnade sätt att umgås med tjejer med att jag skulle vara ihop med den tjej de oftast ser mig med. Att jag det senaste året varit i Brasilien med en kvinnlig arbetskompis och i New York med en annan kvinnlig arbetskompis gör inte direkt att mitt rykte som playboy minskar. Oftast är det någon bullrig man över 50 med pondus som skrockar och säger att jag är riktig kvinnotjusare. Detta fenomen uppstår såväl på jobbet som när jag är ute och äter lunch med kompisar. Oftast så blir jag lite överraskad över vad de tror så jag skrattar oftast och håller med fast på ett ironiskt sätt som oftast tyvärr inte går fram utan mitt rykte förstärks. Känner inte alltid heller för att slänga fram ett: Nej du, jag är bög så det blir inte så mycket kvinnor här inte! Ingen kommentar jag känner för att säga vare sig när jag jobbar i kassan på ICA eller vid buffén på Royal Thai. Just nu håller det nästan på att bli lite jobbigt med en Frälsningssoldat som verkar fast övertygad om att jag byter tjejer som andra byter underkläder, samtidigt så är det lite så att jag, mest för att slippa undan, har skrockat tillbaka och mumlat något om de där kvinnorna… Jag å andra sidan bär på mina egna fördomar om Frälsningsarmén och homosexuella vilket gör att jag hållit mig från att säga som det är. Så mitt rykte som kvinnotjusare växer…


C.R.A.Z.Y.

C.R.A.Z.Y
C.R.A.Z.Y. berättar med svart humor och magisk realism en fantastisk historia om en helt vanlig familjs ovanliga väg till lycka en underhållande saga om utanförskap och försoning. Som den fjärde i en brödraskara på fem föds Zach på julafton 1960. Han får tidigt en känsla av att inte riktig passa in i sin galna familj, men försöker desperat göra allt för att förtjäna sin pappas kärlek. Zach går från barndom till ungdom och spelar rollen som välartad son allt sämre. För inom honom växer upproret allt starkare, och när han väl exploderar finns ingen återvändo. En film om att växa upp i en värld där det inte accepteras att man är homosexuell, men också en film om försoning.

Bilder från New York

Bilder från New York

Här är ännu en bild från New York. Denna gång står jag vid konstverket "Gay Liberation" som finns i Christopher Park tvärsöver gatan från Stonewall Inn, konstverket skapades i åminnelse av händelserna på Stonewall Inn som är grunden för dagens Pride-firande. Du kan läsa mer statyerna på www.glbtq.com, ett uppslagsverk online om homokultur.

Stolthet

Hade några elever från Bodaskolan som handlade av mig ikväll, de hade läst min blogg. Vi pratade om skolarbetet som de gjort efter mitt besök och de berättade att deras lärare varit stolt över deras arbete. Det gjorde mig glad att det gått bra för dem och det värmde lite extra när de sa att deras lärare var stolt över deras arbeten, stolt är ett stort ord som man tyvärr hör allt för sällan. Känner att jag gjort ett intryck och genom min lektion har jag gett homosexualitet ett ansikte, något som kanske är extra viktigt när man går i nian. Jag vet själv hur jag kämpade i den åldern med att hantera min egen homosexualitet, detta ovanpå allt annat som det innebär att vara tonåring. Deras lärare hade varit stolt över dem, ett stort ord som gjorde min dag.


Bögtidningar

Äntligen fungerar bloggen igen! Blogg.se har haft driftproblem så jag har inte kunnat blogga ordentligt på ett par dagar men nu ska det fungera igen.

 

När jag jobbade häromkvällen så var det ett gäng tonårskillar inne för att handla, de var rätt högljudda så jag märkte av dem när de stod vid tidningarna. En av killarna ropade ut en av de andra killarnas namn och sa: Du, det finns inga bögtidningar till dig! Jag kunde inte se någon av killarna men jag hörde de andra killarnas skratt och sa till min arbetskompis att vid sådana här tillfällen så ville jag bara gå fram och säga att de borde tänka på hur de uttrycker sig. Samtidigt så kräver en sådan handling att jag ska orka ge mig in i en diskussion, förklara och försvara. En av de där knepiga sakerna med att vara något som inte alltid syns på en, jag kan i situationer som denna välja att vara passiv och på sätt helt undgå att gå i polemik med till exempel dessa killar. Ibland är jag tacksam för att det är på detta vis samtidigt som det på sätt och vis är fördärvligt då detta gör att diskussionen kanske tas för sällan, av såväl mig som andra. Om diskussionen togs av fler och oftare skulle nog utvecklingen för homosexuella gå avsevärt snabbare. Denna kväll valde jag dock att inte ta diskussionen.

Däremot väcktes tankar som: Det stämmer, vi har inga bögtidningar. Vad definierar en bögtidning? Varför är det så svårt att få tag på tidningar som riktar sig till homosexuella? Var killen som de ropade till homosexuell, misstänkte de andra att han var homosexuell eller var det ”bara” ett sätt att trycka ner den killen? Varför var det så spännande och intressant för killen som ropade? Hade han tankar och funderingar kring homosexualitet? Isåfall sin egen dolda homosexualitet, eller misstänkte han att den andra killen var homosexuell och ville på detta sätt ”lyfta” ämnet? Svaret på dessa frågor får jag tyvärr inte veta för jag valde att vara passiv, att inte ta diskussionen.


 

Åke Vs Arne

Åke Vs Arne

Äntligen har Böglobbyn börjat finna en fungerande form, måndagens avsnitt var förhållandevis bra. Kvällens ämnen var Åke Green och homosexualitet bland djur. En intervju med Åke Green som var riktigt intressant, med en fråga som för mig hade ett givet svar: Är Åke Green det fria ordets apostel, eller är yttrandefriheten mest en ursäkt för att kunna prata skit om bögar?

Enligt min mening är det bara hyckleri att tala om Åke Greens predikan som yttrandefrihet, hans predikan bestod av hat och fördomar framförda av en pastor som tror sig vara en religionsfrihetens riddare. Dessvärre hade en fällande dom gett honom ett än större martyrskap och dagens avsnitt av homolobbyn visar alltför tydligt att många kristna inte kan se skillnad på religions- och yttrandefrihet och hat.

Ett stort plus till Arne Weise som har kommenterat all världens djur i tv. Men aldrig djur som har samkönad sex.
– Då hade jag fått sparken.
Arne Weise gav kvällens avsnitt värme, till motsats mot den kalla och fanatiska Åke Green, och tog härlig revansch med en djupdykning i en värld av homosexuellt beteende bland djur.


Bilder från New York

Bilder från New York

Här står jag framför baren Stonewall Inn, platsen där den moderna gayrörelsen tog sin början. Polisen ägnade sig åt omfattande trakasserier av homosexuella och gjorde den 27 juni 1969 ännu en razzia mot gaybaren Stonewall Inn på Christopher Street i New York. Men för första gången satte sig gästerna dock på tvären och det utbröt kravaller som varade i tre dygn. Sedan dess har man över hela världen firat minnet av det tillfälle då homosexuella för första gången slog tillbaka mot trakasserierna och så starkt vågade vara stolta över sin identitet och sin kultur. Till en början firades minnet framför allt i form av politiska demonstrationer men under 80-talet ändrade manifestationerna karaktär och blev mer av folkfester och festivaler. Idag allmänt kallat Pride-firande, och det var alltså på baren Stonewall Inn allt tog sin början


The Vitruvian Man

"The Vitruvian Man"

När jag var hemma hos en bekant märkte jag att han tagit bort en tavla och jag frågade varför han tagit bort tavlan. Jag fick då till svar att han skulle ha skulle ha visning av huset för eventuella köpare och att han var rädd för att tavlan skulle göra huset mer svårsålt eller sänka värdet på huset. Jag frågade hur tavlan kunde göra huset mer svårsålt eller sänka priset, tavlan var ju en reproduktion av Leonardo da Vincis världsberömda teckning av ”The Vitruvian Man”. Han svarade då att han var rädd för att eventuella köpare skulle misstänka eller förstå att han var homosexuell, han var rädd att eventuella köpares fördomar om homosexuella skulle göra att inte ville köpa huset eller att huset på grund av detta skulle anses mindre attraktivt och därmed sjunka i värde. Jag undrade varför eventuell köpare skulle komma till slutledningen att han var homosexuell på grund av denna tavla. Han svarade då att objektet på tavlan var naken och att konstnären Leonardo da Vinci av många antas ha varit homosexuell, detta skulle kunna få eventuella köpare att fatta misstankar. Jag funderade på han sade och ja, mannen på teckningen ”The Vitruvian Man” är naken. Leonardo da Vinci forskade i människans anatomi och teckningen är en studie av människans anatomi, därav att ”The Vitruvian Man” är naken. Konstnären Leonardo da Vinci anklagades den 8 april 1476 anonymt för homosexualitet och ställdes inför domstol i Palazzo Vecchio, anklagelsen ledde inte till något men det kan förklara uppfattningen om att han skulle vara homosexuell men än idag vet man inte huruvida han var homo- eller heterosexuell. Så visst kan man hårdra det och tänka att denna tavla av en naken man, målad av en konstnär som uppfattas som homosexuell, misstänkliggör ägaren som homosexuell.

Detta var hur min vän upplevde situationen, det var hans rädslor och värderingar och jag kan inte säga att hans upplevelse av situationer var rätt eller fel. Jag kan heller inte veta vilka värderingar och fördomar eventuella köpare har. Min väns handling fick mig dock under lång tid efteråt att fundera på hur vi anpassar oss efter andras fördomar, men också efter våra egna fördomar om andras förmodade fördomar. Hur mycket är det värt att anpassa sin värld efter egna och andras fördomar? Inser vi själva när våra egna fördomar blir så stora att de tar oberättigat stor plats? Inser vi själva när våra egna fördomar förminskar våra egna liv? När andras fördomar förminskar våra liv, säger vi då till? Tar vi själva ansvar för våra egna liv?


Bilder från New York

Bilder från New York

Jag har äntligen lyckats lämna in korten tagna på min New York-resa och har nu lite bilder från ställen med homoanknytning från New York. Den här bilden är tagen i New Yorks gayområde och jag kunde inte motstå att ta ett kort på den gatuskylten. Tänk att ha den adressen…


Sven Eriksongymnasiet

Sven Eriksongymnasiet

Fick idag ett telefonsamtal från Sven Eriksongymnasiet. Vi har inlett samtal om att ha lektioner om homosexualitet och homofobi för 2: orna hösten 2007. De hade fått rekommendationer från Tullengymnasiet. Känns riktigt spännande att mitt rykte som föreläsare sprider sig via rekommendationer, känns som gott betyg. Har föreläst för en klass på Sven Erikssongymnasiet för många år sedan när jag fortfarande jobbade för RFSL men denna gång handlar det om alla klasser i årsgrupp 2 så det handlar om avsevärt större antal klasser. Tack till Riitta Melin Tullengymnasiet för rekommendationerna.


Normer på en arbetsplats

Normer på en arbetsplats

Har funderat en del på heteronormativitet och diskuterat det med arbetskompis S. Lite funderingar kring hur man påverkas av heteronormativitet, hur man själv använder ett språk som är heteronormativt och där man utgår från att alla är hop med någon av motsatt kön. Hur kan man genom sitt språk påverka andra? Hur kan man genom sina ordval bli mer öppen och inkluderande? Vi kom båda fram till att heteronormativitet är ett bra ord som sätter ord på något vi funderat på. Det känns som att vi bara snuddat vid ett seriöst samtal som kräver mer tid än under korta möten mellan hyllorna på ICA, uppskattar dessa samtal med S.

 

Känner dock en viss tillfredställelse i att jag, genom att vara öppen om min homosexualitet, ifrågasätter heterosexualitet som norm. Genom att jag är avdelningschef och därigenom medverkar i såväl anställningsintervjuer som planering av butikens utveckling och personalens utbildning i kundrelationer, tar jag del i dessa processer med mina erfarenheter tankar och åsikter. Och där det faktum att jag är homosexuell oundvikligen påverkar och gör intryck på de normer som sätts på min arbetsplats.

In & Out

In & Out

Välkommen till staden Greenleaf, en typisk amerikansk småstad där stadens High School är stadens stolthet och att vara annorlunda innebär att bowla på jämna istället för udda torsdagar. Den kväll årets Oscarsutdelning visas på tv hamnar stadens, och världens, uppmärksamhet på läraren Howard Brackett. En före detta student, nu stor filmstjärna, berättar för en miljonpublik i detta tv-sända program att hans gamla lärare Howard Brackett är homosexuell. Howard är outad utan att ens veta om att han varit inne, han har nämligen inte ens erkänt för sig själv att han är homosexuell. Howard gör sitt bästa för att genomföra sitt planerade bröllop med sin flickvän och därigenom bevisa sin manlighet, eller heterosexualitet, inför såväl stadens som efterhängsna tv-reportrar. Komedi med Kevin Kline och Tom Selleck


Dessa de första dagarna i december

När jag var i 20-årsåldern berättade för min mamma att jag var homosexuell. Från min sida hade jag inga förväntningar på att hon skulle ta det hela särskilt bra. Därför hade jag valt att berätta det för mina vänner först, vilket överlag fungerat väl och därigenom hade jag byggt upp ett skyddsnät, något att falla tillbaka på och känna mig trygg i. Det som de flesta förlitar sig på sin familj för, att känna trygghet. När jag berättade för henne om min homosexualitet reagerade hon med illa dold ilska och skam. Hon undrade vad som gått fel, hon undrade vad hon gjort fel, hon undrade vad folk skulle tycka. Hon tyckte inte att det var något vi behövde prata om, inget vi behövde nämna för arbetskamrater, vänner och bekanta. Hon kunde heller inte förstå vad som varit så jobbigt för mig den tid som gått sedan jag kom till insikt om att jag var homosexuell till dess att jag började vara öppen om det, nästan 10 år senare. Hon kunde inte förstå vad som var så jobbigt med att inte prata om det, för att prata om det, det behövde vi ju inte göra. Vi borde inte berätta för min lillebror att jag var homosexuell, han var ju så ung. Så fort det handlade om att berätta för andra om att jag var homosexuell pratade hon i vi-form och med en blick och ett kroppsspråk som i panik och ilska skrek ut: Berätta inte för någon, avslöja inte för någon, skäm inte ut mig!

Reaktionen från hennes sida var förväntad, förutsedd och förberedd så jag låtsades tillmötesgå hennes verbalt uttalade önskemål, jag låtsades tillmötesgå de krav som hennes kroppsspråk ställt på mig. Att inte berätta för någon, att inte prata om det och inte visa för någon att jag, hennes son, var homosexuell. Vid det här laget visste som sagt var alla som var viktiga för mig, mina arbetskamrater, vänner och bekanta om att jag var homosexuell men jag nämnde inte detta. Jag lät henne leva i tron att ingen visste. Mitt syfte med att berätta för mamma var aldrig att ställa till en scen, att få uppmärksamhet eller att såra henne.

Ett önskemål, ett krav som jag gick med på, var att inte berätta för mina morföräldrar. De var ju så gamla, de måste inte få veta. Morfar var ju präst, vad skulle han säga, det fanns väl ingen mening med att berätta för dem. Jag träffade dem ju så sällan i alla fall, de bodde ju så långt bort. De var ju hennes föräldrar. De skulle aldrig orka med. Listan på anledningar till att inte berätta kunde varieras i en evighet och som sagt var, mitt syfte med att berätta om min homosexualitet var aldrig att ställa till en scen, att få uppmärksamhet eller att såra henne. Så jag berättade inte något för mina morföräldrar. När jag träffade F blev min relation till min mamma om möjligt än mer ansträngd, att jag var tillsammans med någon innebar för henne att jag visade upp min homosexualitet, det innebar för henne att jag brutit alla mina löften. Jag hade gått mot hennes krav. Ironiskt nog kom F från den stad mina morföräldrar bodde i så jag kom närmare mina morföräldrar geografiskt samtidigt som vår kontakt blev allt mer distanserad. Så kom det där samtalet i början av december. Jag var själv i min och F’s lägenhet när min syster ringde för att berätta att mina morföräldrar hade dött. Hon berättade att de båda var döda när man hittade dem. Jag sjönk ner på golvet, oförmögen att reagera satt jag där ett tag innan jag ringde F och tillät mig själv tappa taget. F och hans familj blev för mig det stora stödet som min familj skulle ha varit. Jag kan än idag känna en ofantlig sorg över att inte ha berättat för mina morföräldrar om min förmåga till kärlek, min relation till F och det liv jag lever. Dessa tankar och denna sorg väcks ofta hos mig under dessa de första dagarna av december.


Ethan Mao

Ethan Mao

Ethan Mao är historien om en kille, Etahan Mao, som blir utkastad hemifrån för att han är homosexuell. För att överleva börjar han att sälja sig som prostituerad, han träffar Remigio, också han prostituerad och de inleder en relation. Tillsammans beger de sig hem till Ethans föräldrars hem för att hämta Ethans tillhörigheter som han inte fick med sig när han blev utkastad hemifrån. De beger sig till Ethans föräldrars hem på Thanksgiving när de vet att föräldrarna inte ska vara hemma. Ethans familj återvänder dock hem tidigare än planerat och upptäcker Ethan och Remigio i deras hem. En gisslansituation uppstår då Ethan kräver att hans manipulativa styvmor ska hämta ett halsband från ett bankfack. Under de kommande timmarna blir Ethans och hans familj tvungen att konfrontera sina konflikter och känslor.


Fortfarande sjuk

Är fortfarande hemma, mår lite bättre men jag har verkligen varit helt utslagen. Är inte så van vid att vara sjuk, skulle klättra på väggarna om jag orkade men jag blir helt slut av kort promenad med hundarna. Har dock sett lite film när jag orkat hålla mig vaken så jag tipsar om lite filmer efterhand här på bloggen.