Ljudet av...

Jag har en liten övning som jag brukar göra när jag arbetar. Den känns riktigt meditativ och ger mig en känsla av  att vara avslappnad, den ger mig kontroll samtidigt som den ger mig en utmaning. Det jag gör är att jag fokuserar på, identifierar och räknar ljud omkring mig. Utmaningen i övningen består i att jag försöker identifiera så högt antal ljud jag kan under en arbetsdag. Och det finns verkligen ljud att räkna på mitt arbete. Idag har jag lyckats identifiera ljudet av rullbandet i kassan. Ljudet som blir när man scannar i en vara. Ljudet av pantmaskinen som krossar pet-flaskor. Ljudet från knapparna när kunderna trycker in sin pin-kod för betalkortet. Ljudet som blir när man aktiverar tobakskortet (1 pip), ljudet som blir när man drar ett aktiverat tobakskort för andra gången (8 pip), ljudet som blir när man försöker aktivera ett tobakskort och varan är slut i maskinen (16 pip). Ljudet som  blir när grinden i entrén  fastnar. Ljudet som blir varje gång entrédörren öppnas och slår i skiljeväggen. Ljudet som blir när man släpper ner en 50-öring i CashGuarden, ljudet som blir när man släpper ner en 1-krona i CashGuarden, ljudet som blir när man släpper ner en 5-krona i CashGuarden och ljudet som blir när man släpper ner en 10-krona i CashGuarden (ja, det låter olika beroende på vilket mynt som släpps ner). Ljudet som CashGuarden ger ifrån sig när den accepterar en sedel, ljudet som CaschGuarden ger ifrån sig när den matar ut sedlar, ljudet från mynt som matas ur CashGuarden till myntskålen. Ljudet av att någon drar sitt passerkort genom kortläsaren för att komma in på kontoret. Ljudet av att någon öppnar upp en plastkasse för att packa sina varor i, ljudet av att någon öppnar upp en papperskasse för att passa sina varor i. Ljudet av att en kund lägger sin självscanningsscanner på rullbandet. Ljudet av att någon öppnar kassaskåpet som vi förvarar cigarettlimporna i, ljudet av att någon fäller upp dörren till VenSafe. Ljudet av kassalådor som öppnas eller stängs. Ljudet av mobiltelefonsignaler. Röster från kunder och personal som pratar. Röster från stamkunder som jag känner. Gråtande barn. Dragspel från tiggarna som står utanför butiken. Utrop i högtalarsystemet. Telefonsignaler för samtal av någon som ringer internt, telefonsignaler av inkommande telefonsamtal. Ljudet som blir när kunden ställer sin kundkorg på kassadisken, ljudet som blir när kunden ställer den tomma kundkorgen i högen med använda kundkorgar. Ljudet som blir när någon stänger en av frysdörrarna. Ljudet som blir när en kund drar loss en fryspåse från rullen med påsar. Ljudet som blir när ett kvitto matas ut. Och då har jag ändå inte räknat alla mänskliga möten omkring mig, tonfall och röster, bra möten och mindre bra möten. Skratt men också irriterade kommentarer. Allt finns där och allt har sitt eget ljud.

Idag är jag tacksam för:

1. Den otroligt vackra morgonpromenaden jag hade med hundarna i morse, solen sken som om Allégatan var världens centrum.
2. Att Miljoonbutiken gav mig tillåtelse att använda en del av deras tvättid.
3. Att jag trivs så bra på min arbetsplats.

Kommentarer
Postat av: Tobias

Du är då grym på att räkna ljud, kanske borde testa detta för en liten utmaning =), men det känns lite för jobbigt för mig:P Vi får komma på en annan lite lättare utmaning till mig tycker jag=) Tja

2007-11-08 @ 18:33:48
Postat av: Åke Englund

Jag ska nog komma på en utmaning för dig :)Tack för att du kom in på jobbet, det höjer alltid min dag vet du ;)
/Åke


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback