Ord som taggar

Ord som taggar


Som homosexuell har jag i hög grad påverkats av min omgivnings sätt till att relatera till homosexualitet genom språket, vilka ord som används och hur man använder dem. Används orden på ett positivt eller negativt sätt, vad menar man med ordet bög, kan vem som helst använda ordet bög, kan jag använda mig av det och när kan jag använda mig av det? Vilka ord är kränkande och vilka är inte det, hur formar ord människors uppfattning av mig som homosexuell och hur formas jag av de ord som används och som jag själv använder mig av.

Fritt Fram är ett samarbetsprojekt som arbetar mot diskriminering på grund av sexuell läggning i arbetslivet. Fritt Fram jobbar för att skapa arbetsplatser där det är fritt fram att vara sig själv på jobbet oavsett sin sexuella läggning. Fritt Fram har tagit fram en ordlista om homosexualitet kallad: Ord som taggar vilken kan beställas kostnadsfritt på deras hemsida. Jag har valt ut några av de ord och dess förklaringar som är viltiga för mig i min identitet som homosexuell.

 

Gay

Används om både homosexuella män och kvinnor, men  man menar oftast män.

 

Homofobi

En uppfattning eller en medveten värdering hos en individ, en grupp eller ett samhälle som ger uttryck för en starkt negativ syn på homosexualitet eller på homo- och bisexuella människor.

 

Homosexuell

Person som kan bli kär, förälskad i och/eller sexuellt attraherad av någon av sitt eget kön.

 

Komma ut

Berätta för omgivningen om sin sexuella läggning. Kommer ut gör man inte bara en gång, utan det är en pågående process. Varje gång man träffar nya människor, börjar på ett nytt jobb eller går på fest kan man behöva komma ut igen och igen.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback