Överröstad ångest

När jag står och arbetar i kassan så är det sällan lugnt och tyst utan det är en kakofoni av alla slags ljud. Folk som pratar med varandra eller i mobiltelefon, mobiltelefoner som ringer, fläktsystem som väsnas, pantmaskinen som krossar aluminiumburkar, gråtande barn, dörrarnas väsande när de öppnas och stängs. Listan på ljud kan bli hur lång som helst men lustigt nog så kan jag med jämna mellanrum, oftast under de få ögonblick när ljudnivån dämpas, höra en melodislinga som tränger igenom kakofonin av ljud. Melodislingan kommer från tv-skärmarna som hänger ovanför kassorna och är riktade mot köerna och gör reklam för olika företag och produkter. En reklamslinga som återkommer regelbundet tycks stå ut och överrösta den allmänna kakofonin och jag hör den gång på gång, jag vet fortfarande inte vad som det görs reklam för men melodin ger mig samma kusliga känsla varje gång jag hör den. Melodin låter som någon slags menlös, utslätad bakgrundsmusik med syfte att fylla ett tomrum. Men för mig skapar den bilder av stora övergivna köpcenter där inga människor handlar utan det ser ut som att alla människor bara försvunnit och lämnat påbörjade kundkorgar och vagnar där de stod. Bilden jag får inom mig är av människor som råkat ut för en masshypnos och bara lämnat allt som det var, jag kan nästan se hur de vandrar runt planlöst på öde gator likt levande döda. Bilderna som jag får för mitt inre när jag hör denna spöklika och menlösa men ändå irriterande näst intill smeksamma bakgrundsmusik tycks vara filmade med grovkorniga övervakningskameror och känslan av att något hemskt har hänt skär genom kropp och själ på mig och jag blir nästintill tacksam då melodislingan överröstas av något av all de andra ljuden som fyller min vardag.


Kommentarer
Postat av: Sarvin

Jag är helt fascinerad över att du kan få någonting så ointressant att bli intressant med väl valda ord och begrepp. Du kan din grej =)

2010-04-15 @ 07:43:04
Postat av: M.A

Du SITTER väl när du jobbar i kassan, rätta mig om jag har fel. Och vad gäller reklamen, så är det ju meningen att den ska överrösta allt brus i bakgrunden och "sätta sig" i folks medvetande. All reklam är medveten mind-fucking som syftar till att programmera våra hjärnor till att bli lydiga konsumenter.

2010-04-15 @ 10:23:38
Postat av: Creutz

Ah! Zombieassociation!

Postat av: J. Åke Englund

Tack Sarvin, jag har ju alltid haft en livlig fantasi som du vet :)

/Åke

2010-04-15 @ 23:38:57
URL: http://akeenglund.blogg.se/
Postat av: J. Åke Englund

Jag står faktisk när jag jobbar, ser man mig sitta i kassan så kan man vara säker på att jag är riktigt trött. Står för att det är skönare och lättare att arbeta så :)

2010-04-15 @ 23:41:04
URL: http://akeenglund.blogg.se/
Postat av: J. Åke Englund

Yesss :) Det är något med zombies :)

2010-04-15 @ 23:42:07
URL: http://akeenglund.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback