Identifikation genom symboler

Identifikation genom symboler

Det sägs att en bild säger mer än tusen ord, men en symbol är något mittemellan skriftspråk och bild. Symboler bekräftar och skapar identifikation. Symboler förenar människor. Symboler hjälper oss att kommunicera och förstå varandra. I vardagen är vi ständigt omgivna av olika slags tecken och symboler. Vissa hänvisar och suggererar till något medan andra bara vill vara synliga. Vi tolkar dem medvetet och omedvetet och handlar därefter. En av de största symbolerna som homosexuella samlas under är regnbågsflaggan. Vart man än reser i världen kan man hitta homovänliga eller homoägda bokhandlar, restauranger och mötesplatser som visar detta genom att ha en regnbågsflagga. Som person kan man ha en mängd symboler i regnbågens färger för att visa att man är homosexuell, som exempel kan nämnas badges, pins och gummiarmband.

Mitt problem är bara att jag avskyr badges, pins och än värre gummiarmband. Jag avskyr saker i skrikiga färger och därför blir en regnbågsfärgad badge eller pin det sista som jag skulle vilja ha på mig. Samtidigt tror jag på styrkan som symboler skapar och den identifikation de skapar. Detta skapar ett dilemma då jag gärna skulle vilja ha en stilren och smakfull symbol för att visa vad jag är, kommunicera utan att skrika. Kort sagt, jag vill visa, skapa och känna samhörighet med andra homosexuella. Men i väntan på att det skapas en diskret, smakfull och snygg symbol får jag nöja mig med det tunna tygarmband jag köpte under min resa till New York. Jag har haft det i en vecka nu och ingen har kommenterat det eller frågat om det, till skillnad mot när jag hade ett regnbågsfärgat gummiarmband av den typ som finns för att skapa medvetenhet kring allt från fattigdom till fotbollsrelaterat våld. Så jag har kanske lyckats kombinera symbolism med diskretion och smakfullhet i alla fall...


Kommentarer
Postat av: Benny

Håller med om att det borde finnas en mera diskret symbol som passar de flesta åldrar och klädstilar. Många drar sig nog för att visa att dom är homosexuella pga att det blir för skrikigt. Men i ditt armband var färgerna inte så starka.
Snyggt.

2006-11-11 @ 15:47:54
Postat av: Åke Englund

Tack, antar att du sett mig på jobbet, märker dessvärre att färgerna inte håller så bra, ha haft det på mig i snart 1½ vecka och färgerna börjar mattas lite, samtidigt vill jag inte ta ev det då det påminner om min New York-resa. Har även märkt att när jag bär något som visar att jag är homosexuell så möter jag bara intresse och nyfikhet från heterosexuella i min omgivning medans jag får negativa kommentarer från homosexuella kompisar. Har haft ett gummiarmband tidigare vilket genererade massor att frågor men bara negativa kommentarer från homosexuella. Lustigt!

Postat av: benny

Fattar inte varför du får negativa kommentarer av andra homosexuella när du har det på dig? Enligt mig borde dom istället uppmuntra det. Skit samma. Jag tycker det var snyggt. Jo, jag ser dig i affären nästan varje dag du jobbar. Ha de!

2006-11-20 @ 11:07:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback